Analyse Coingecko: Ethereum presteerde in 2020 beter dan Bitcoin en XRP

De huidige prijstijging van Bitcoin is duurzamer dan die in 2017, aangezien de vraag aanzienlijk is gegroeid. Dat schrijft CoinGecko in hun terugblik op 2020. In het jaarverslag staat ook dat de top 30 munten per marktkapitalisatie in 2020 gemiddeld 300% zijn gestegen. Ook worden stablecoins steeds meer gebruikt en is de totale stablecoin waarde met 440% gegroeid.

2020 beter dan 2019

In het verslag (PDF) valt te lezen dat de marktkapitalisaties van de top 30 cryptocurrency’s in 2020 met 552 miljard dollar (308%) zijn gestegen. De resultaten van vorig jaar zijn stukken beter dan in 2019, toen was de stijging met 68 miljard dollar (62%).

Als we alleen naar de top 5 kijken, is de groei iets minder spectaculair, namelijk 242%. Dit verschil komt voornamelijk door Ripple (XRP), dat eind 2020 in waarde daalde na de aanklacht van de SEC.

Het is ook het vermelden waard dat Ethereum de best presterende large-cap cryptocurrency was met een stijging van 472%. Ter vergelijking: BTC steeg “slechts” 303% in 2020.

Bron: Coingecko

Dit betekent natuurlijk ook dat Ethereum beter presteerde dan Bitcoin als het gaat om marktdominantie. De dominantie van BTC steeg met 0,9% tot 73,7%, terwijl de dominantie van ETH met 3,6% groeide tot 11,5%.

Bron: Coingecko

Stablecoins

De vijf meest gebruikte stablecoins, namelijk USDT, USDC, DAI, BUSD en PAX, stegen met meer dan $ 22 miljard aan marktkapitalisatie tot $ 27 miljard – of 439%. Volgens het rapport komt dat door de vraag van handelaren voor handel en grensoverschrijdende afwikkeling. Tether bleef de meest dominante stablecoin, goed voor 76% van het marktaandeel, terwijl DAI de grootste groei zag van 2.700%.

Duurzamer dan 2017

CoinGecko vergeleek de huidige rally van bitcoin met die van 2016-2017. Ze gebruikten januari 2016 en januari 2021 als ijkpunt. Respectievelijk werden er winsten geboekt van 130% en 303%. Op het hoogste punt van de rally in 2017 was bitocin met 4.527% gestegen. Mocht dat nu weer gebeuren, dan eindigt bitcoin in de zes cijfers. Toch noemt Coingecko de huidige rally duurzamer, daarvoor geven ze drie redenen:

  • Toegankelijkheid – Het kopen en verkopen van digitale activa is nu veel gemakkelijker met tal van nieuwe mogelijkheden zoals BLOX. Bovendien hebben bedrijven met miljoenen gebruikers, zoals Revolut en PayPal, ook cryptocurrency-services toegevoegd.
  • Gratis geld en inflatie – Sinds COVID-19 uitbrak, voerden de meeste Centrale Banken een ‘ruim’ monetair beleid. De biljoenen fiat-valuta’s die in een relatief korte periode werden gedrukt, wekten zorgen over toekomstige inflatie. Dit drijft mensen naar bitcoin, met zijn vaste aanbod van 21 miljoen stuks.
  • Institutionele adoptie – Het rapport gaat ook in op het aantal grote bedrijven en instellingen dat de afgelopen maanden fondsen aan bitcoin heeft toegewezen. Enkele van de namen zijn onder meer MicroStrategy, Square, Ruffer Investment en vermogende individuen zoals Paul Tudor Jones III en Stan Druckenmiller.


Toon Schraven

Toon is hoofd Marketing & Communicatie bij BTC Direct. Zo nu en dan maakt hij er graag de tijd voor vrij om een bijdrage te leveren aan deze nieuwssite. Toon schrijft dan vooral over de opmerkelijke gebeurtenissen en zet zijn overtuigingskracht in om bitcoin onder het grote publiek bekend te maken. Hij was onder meer te gast bij de Telegraaf, Marketingfacts, Satoshi Radio, Frankwatching en Bitcoin Magazine.

Recente artikelen

Amerikaanse grootbank adviseert bitcoin in portfolio op te nemen

JP Morgan zegt dat de vraag naar bitcoin hoger is dan het daadwerkelijke aanbod en…

11 uur geleden

Grayscale overweegt meer keuze voor grote investeerders: Polkadot, Chainlink, Cardano en meer

Het cryptocurrency investeringsfonds Grayscale is van plan om meer cryptomunten aan te bieden voor institutionele…

13 uur geleden

Fonds uit Dubai verkoopt 750 miljoen dollar Bitcoin om Cardano en Polkadot te kopen

Het in Dubai gevestigde cryptofonds FD7 Ventures zal de komende maand voor meer dan 750…

13 uur geleden

Bitcoinbeurs Kraken wil geld ophalen, waarde geschat op 10 miljard dollar

De grote Amerikaanse crypto-exchange Kraken is in gesprek over een nieuwe financieringsronde die de waardering…

15 uur geleden

Zakt Bitcoin naar 41.000 dollar? Of terug naar 50.000 dollar?

Bitcoin vond even de weg omhoog, maar 51.000 dollar (42.009 euro) bleek een te sterke weerstand.…

17 uur geleden

NBA-spelers kopen cryptocurrency van zichzelf en bod van 1,8 miljoen dollar op NFT Beeple

Er is flink geboden op een verzameling kunstwerken gemaakt door de populaire digitale kunstenaar Beeple.…

18 uur geleden

Veilig en vertrouwd bitcoin kopen bij het best beoordeelde crypto-platform van Nederland.

Ga direct naar BTC Direct