Ontwikkelaars verwachten Ethereum 2.0 in juli 2020

Geldt dit als uitstel? Programmeurs van het Ethereum 2.0 team zeiden dat de upgrade van Ethereum waarschijnlijk nog niet in het tweede kwartaal live kan gaan. Maar ze zijn wel overtuigd dat Ethereum 2.0 in 2020 het daglicht kan zien.

De staat van Ether 2.0

Een van de voordelen van dat de crypto-industrie nog relatief klein is, is dat de lijntjes heel kort zijn. In welke andere industrie kan je rechtstreeks praten met de ontwikkelaars van een (software)product? Danny Ryan en Justin Drake van het ontwikkelteam van ETH 2.0 en Vitalik Buterin namen deel aan een Ask-Me-Anything sessie op Reddit.

Tijdens deze AMA gingen ze uiteraard in op de status van Ethereum 2.0. Het nieuwe netwerk wordt pas gelanceerd als drie clients gedurende minimaal acht weken consistent testnetten kunnen uitvoeren.

‘Ik heb 95% vertrouwen dat we in 2020 zullen lanceren’ zei Drake.

Proof-of-Stake

Eth 2.0 belooft een hogere transactiesnelheid en wil Proof-of-Stake hanteren als consensusmodel. De werktitel van het project is Serenity, en eigenlijk zijn ze al sinds de lancering van Ethereum in 2015 hiermee bezig. De ontwikkeling heeft veel vertragingen opgelopen.

De lancering voor Eth 2.0 stond voor het eerst gepland in januari 2020 en daarna ergens in het tweede kwartaal van 2020. Ontwikkelaars hopen nu op 30 juli 2020, precies op de vijfde verjaardag van Ethereum.

‘Fase 0 zal zeker in 2020 van start gaan. Er vinden audits plaats en testnetten worden elke week sterker,’ zei Ryan in de discussie. ‘Ik zie geen realiteit waarin fase 0 niet wordt gelanceerd in 2020.’

Ryan zegt fase 0 en fase 1 respectievelijk 99 en 90 procent voltooid zijn, en dat dit los staat van de lanceerdatum.

Staking Ethereum

Veel investeerders en traders kijken al maanden uit naar één specifiek onderdeel van Ethereum 2.0: staking contracts. De verwachting is dat dit al voor ETH 2.0 live gaat.

Staking wordt een integraal onderdeel van het hele Ethereum netwerk. Bij Proof-of-Stake is het de bedoeling dat je je coins kan staken, ofwel uitlenen voor een vastgestelde periode. Het minimum aantal ethereum om te staken is 32, dat is nu ongeveer 6.500 euro waard.

Als je je coins uitleent dan bescherm je het netwerk en ben je meteen een zogenaamde validator, iemand die transacties en andere activiteiten op het Ethereumnetwerk mag goedkeuren. Hier krijg je uiteraard ook een vergoeding in de vorm van ether voor.

Op dit moment worden de contracten voor staking gecontroleerd door een onafhankelijke audit. De introductie zal binnenkort plaatsvinden, tijdens een nog aan te kondigen evenement.

Investeerders kijken hier naar uit, want dit kan zeker invloed hebben op de koers van ether. Het team verwacht namelijk dat er miljoenen validatoren komen. Een van de onderzoekers verwacht dat zelfs 10% van alle beschikbare ethers ingezet gebruikt worden om te staken.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Als er 10% van het totaal aan ether zou worden ingezet om te staken, zou dit neerkomen op 11 miljoen ether. Aangezien er minimaal 32 ether nodig is om te kunnen staken, kan er geen sprake zijn van miljoenen validators.
    Het maximum aan mogelijke validators, ervan uitgaande dat 10% van alle ether gestaked zal worden, is dan 343.750 (11.000.000 / 32 = 343.750).
    Ik ben me ervan bewust dat er meer ether bij zal komen over de komende jaren, maar aangezien de inflatie onder 1% zal blijven en de Ethereum Foundation voornemens is om dit sterk te laten afnemen de komende jaren, ga ik er niet van uit dat het aantal validators de komende 10 jaar kan verdriedubbelen.
    Tot slot hebben we in het bovenstaande nog geen rekening gehouden met alle personen die (veel en veel) meer dan 32 ether bezitten. Zij staken veel meer, maar doen dit als enkele validator (ervan uitgaande dat het rendement niet toeneemt indien ze de tokens splitsen over meerdere validators). Dit houdt in dat het totale aantal validators omlaag gaat, omdat voor elke 32 extra ether die een enkele entiteit houdt, een andere entiteit niet meer kan staken.

    We zullen om die reden denk ik zeer lang (wellicht nooit) meer dan 1 miljoen validators op ETH 2.0 hebben. Dit is voor validators echter alleen maar positief in mijn optiek, aangezien de schaarste hun positie versterkt.

    7 februari 2020
  • Onzinmeuk. Geen fixed supply …..vage ingewikkelde technische constructies.
    Eigenlijk een gewone gereguleerde nep bitcoin. Maar dan zonder decentraliteit.
    Beter bouw je dan gewoon een centrale database.

    Er is maar 1 serieuze crypto …… gelukkig hebben we er ook maar 1 nodig.

    De rest is spielerij…… maar zolang er mensen zijn die erin geloven brengt het geld op.

    7 februari 2020
    • Net zoals de BTC nog lang geen fixed supply zal hebben. Vergeet niet dat de 21m cap nog lang niet in zicht is.

      12 februari 2020