Tweede laag van Ethereum is goud waard en DeFi is gegroeid naar 1 miljard dollar
Ondanks verschillende missers en hacks bij meerdere partijen, hebben stijgende prijzen ervoor gezorgd dat de DeFi industrie weer meer waard is dan 1 miljard dollar.
Meer dan de helft van die waarde komt van MakerDAO. Ook Aave en Set Protocol dragen flink bij aan de waarde.
DeFi aangedreven door stijgende prijzen
DeFi staat voor decentralized finance. Dit is een verzamelnaam voor verschillende financiële diensten die gebruik maken van blockchains. De diensten worden niet afgehandeld in euro’s of dollars maar in cryptocurrency’s. Dat kunnen bitcoin of ether zijn, maar ook stablecoins zoals tether. De waarde van de DeFi-markt is daarom sterk afhankelijk van de koers van de cryptomarkt. Hierbij moet gezegd worden, dat bijna alle DeFi bedrijven gebruik maken van Ethereum.
Nu het sentiment op de cryptomarkt verbetert (en de wil om te speculeren), bloeien de verschillende DeFi-bedrijven ook weer op. Denk hierbij aan bedrijven waar je crypto’s kunt lenen en aan kunt uitlenen maar ook aan gedecentraliseerde exchanges.
Het grootste deel van de waarde die in DeFi is opgesloten, bestaat uit Ether en stablecoins. Vergeleken met april 2019 geleden is ethereum met 85% gestegen en dit is een van de belangrijkste redenen waarom er nu zoveel geld omgaat in DeFi. Steeds meer traders maken gebruik van leenprotocollen met ether om met hefboomwerking hun posities op de spotmarkt te vergroten.
Kleine jongens worden groot
We noemden Aave net ook al. Dit is een platform voor flashleningen. Hun liquiditeit groeide van 20 miljoen dollar in maart, tot 80 miljoen dollar nu. De reden waarom Aave in populariteit groeide, is omdat zij leningen aanbieden tegen een variabel of vast tarief. Kredietnemers kunnen kiezen. Dit mechanisme heeft er weer voor gezorgd dat de rente hoger is dan bij concurrenten en dat veel cryptobezitters hun coins daarom graag uitlenen aan Aave.
Set Protocol, een geautomatiseerd investeringsprotocol gebouwd op de blockchain van Ethereum, groeide binnen zes maanden van 2 miljoen naar 15 miljoen dollar. Bij deze cijfers wordt gekeken naar het geld wat klanten vastzetten.
Uniswap en Bancor hebben de laatste maanden ook upgrades van hun protocollen doorgevoerd. Deze gedecentraliseerde beurzen (DEX) hebben concurrentie gekregen van Balancer, dit bedrijf bestaat pas twee maanden maar heeft al meer dan 12 miljoen dollar aan liquiditeit.
Het belang van de tweede laag
Al deze bedrijven werken op een tweede laag van de blockchain van Ethereum. Dit bewijst dat het schaalbaarheidsprobleem van Ethereum niet alleen opgelost wordt met ETH 2.0, maar eigenlijk al een (tijdelijke) oplossing heeft gevonden. Een voorbeeld: OmiseGo, een project dat werkt aan het opschalen van Ethereum, werd gelanceerd op het mainnet. Ze kondigde vrijwel meteen aan dat Tether, de meest gebruikte stablecoin, vanaf nu gedraaid wordt op de tweede laag.
Starkware heeft een experiment uitgevoerd om te zien wat nodig is als 1,3 miljoen gebruikers van een bepaalde subreddit transacties zouden uitvoeren op die tweede laag. Het resultaat was dat het slechts 2,5% van de bandbreedte van het netwerk zou gebruiken tegen een gemiddelde transactieprijs van 0,003 dollar. Dit betekent in theorie dat 52 miljoen gebruikers Ethereum zouden kunnen gebruiken voordat de transactiekosten met een orde van grootte stijgen.
Ook Matic is een oplossing voor de tweede laag. Vorige week lanceerden zij hun ‘mainnet’ waarop naar verluid 10.000 transacties per seconden uitgevoerd kunnen worden.
De tweede laag lijkt de toekomst te hebben, nu er steeds meer voor gebouwd wordt en gebruik van gemaakt wordt. Nu is het afwachten wat de impact van ETH 2.0 wordt.