5 jaar geleden: Vitalik Buterin kondigt Ethereum aan

Vandaag precies vijf jaar geleden knakte Vitalik Buterin nog eens goed zijn vingers. Hij schreef een blogpost over zijn Ethereum. En hij had groot nieuws: het whitepaper is af en zijn baanbrekend blockchainprotocol gaat dan eindelijk live. Buterin heeft een team om zich heen verzameld, en de basis voor het protocol staat er al.

Initial Coin Offering

Maar voor het netwerk live kan gaan moet er nog veel gebeuren. Buterin’s team heeft veel basisfuncties uitgewerkt, maar Ethereum is nog niet helemaal klaar om direct te kunnen beginnen. Daarom kondigt Buterin een Initial Coin Offering voor Ethereum aan. Betaal je één bitcoin, dan ontvang je tussen de 1000 en 2000 ether. Dit betekent dat één ether rond die tijd tussen de 30 en 40 cent waard was. Tja, het kan snel gaan!

Publieke aankondiging Ethereum

Een paar dagen na zijn blogpost kondigt Buterin Ethereum aan voor een groter publiek. Hij spreekt dan op een bitcoin conferentie in Miami. Na afloop van zijn speech krijgt hij een staande ovatie van het publiek.

Wanneer begon Ethereum?

Het heeft nog even geduurd voordat Ethereum werkelijk is begonnen. In mei 2015 begon Ethereum namelijk met Olympic, de beta-release. De echte blockchain van Ethereum was toen nog niet begonnen, aangezien Olympic een testnet betrof.

Het netwerk van Vitalik Buterin gaat pas echt live op 30 juli 2015, ruim een jaar na de publieke aankondiging op internet. Toen werd namelijk het allereerste blok gemined op de blockchain van Ethereum. De eerste versie op het echte netwerk van Ethereum heet Frontier.

Waar staat Ethereum nu?

In de jaren erna heeft Ethereum zich steeds meer weten te ontwikkelen. Een van de hoogtepunten is het oprichten van de Ethereum Enterprice Alliance. Dit is een samenwerking van verschillende grote bedrijven die blockchaintoepassingen op het Ethereum netwerk willen ontwikkelen. Onder andere Microsoft, Intel en J.P. Morgan zijn aangesloten bij deze alliantie.

2018 was geen goed jaar voor Ethereum, maar als we de roadmap moeten geloven staat er nog veel op de planning. Eerst maar even de Constantinople update afwachten!

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.