Categorieën: Ethereum nieuws

Ethereum minder anoniem dan bitcoin, blijkt uit onderzoek

Ethereum transacties blijken makkelijker te traceren dan bitcoin transacties. Dat is de conclusie van een onderzoek dat op 29 mei werd gepubliceerd door Ferenc Béres en een team van Hongaarse wetenschappers. Zij onderzochten in hoeverre je de personen achter transacties kan herleiden. Het onderzoek is nog niet onderworpen aan een peer review.

Traceerbaarheid ethereum anders dan bitcoin

De onderzoekers merkten op dat een ethereum wallet is gekoppeld aan één adres. Dat maakt ethereum anders dan het Unspent Transaction Output (UTXO) model van bitcoin. De opzet van ethereum maakt de transacties minder privé:

‘Bij Ethereum wordt het hergebruik van adressen aangemoedigd op protocolniveau. Dit gedrag maakt account-gebaseerde cryptocurrency’s inferieur aan UTXO-gebaseerde valuta’s op het gebied van privacy.’

Ethereum kan wallet aan domein-naam koppelen

Een uniek kenmerk van Ethereum is de naamservice, die adressen koppelt aan een leesbaar “.eth”-domein. De onderzoekers hebben op die manier 890 walletadressen kunnen herleiden van echte personen, door te kijken naar hun Twitter-profiel.

Dit was al genoeg om verdachte activiteiten te ontdekken. Ongeveer 10 procent van deze wallets hebben namelijk contact gehad met gokplatforms. En 5 procent van deze wallets hebben, euhm, filmpjes voor volwassenen gekeken.

De onderzoekers gebruikten vervolgens de ENS-adressen als uitgangspunt om te ontdekken of ze andere adressen konden koppelen.

Zij stelden verschillende methoden voor om specifieke rekeninghouders op meerdere adressen te identificeren, waaronder tijdzonehandtekeningen, gasprijzen en gedeelde activiteit tussen meerdere adressen.

Ook ethereum mixerdiensten zijn niet privacy-gevoelig

Je kan je ethers anoniemer maken door gebruik te maken van een mixer, zoals Tornado Cash. Deze mixer verhusselt de herkomst van je coins, door het te sturen naar een nieuw adres.

De onderzoekers ontdekten alleen dat 7,5% van mixer-gebruikers hun coins laten sturen naar precies hetzelfde walletadres. Dat heeft helemaal geen nut.

Het onderzoek richt zich op ethereum, maar de onderzoekers waarschuwen dat sommige technieken ook bij UTXO-gebaseerde valuta zoals bitcoin kan gebruiken:

“Wij geloven dat in de praktijk […] ook bitcoin non-custodial mixers drastisch minder privacy en fungibiliteit bieden dan wat de gemeenschap op dit moment verwacht”.

Frank Smits

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bekijk reacties

  • Ik kijk dagelijks naar filmpjes voor volwassenen. Ik ben dan ook zeer volwassen. Ik voel mij dikwijls zeer voldaan na het aanschouwen van deze content.

Recente artikelen

Win 5x bitcoin hardware wallet Trezor Model T ter waarde van 180 euro

BTC Direct en SatoshiLabs, bekend van hardware wallet Trezor, werken samen om bitcoin nog simpeler…

13 uur geleden

Trezor kondigt samenwerking aan met BTC Direct, bitcoin wordt nog veiliger en simpeler

Nu de bitcoin halving alweer een maand achter ons ligt, is het tijd voor de…

13 uur geleden

Bitcoin aan het koorddansen met trendlijn volgens analyse: hoogste prijs 2020 in zicht?

Bitcoin flirt met een uitbraak, zoals je misschien al zag in onze laatste video. Al…

15 uur geleden

‘Bitcoin kan 300.000 dollar worden, iedereen moet 2% van portfolio omzetten in cryptocurrency’

Bill Miller, voorzitter en chief investment officer van Miller Value Partners, deelt zijn crypto-beleggingsstrategie en…

17 uur geleden

Monero (XMR) is beter voor privacy dan bitcoin (BTC) volgens Antonopoulos

Andreas Antonopoulos zegt dat Bitcoin waarschijnlijk nooit zulke privacy functies krijgt als die van Monero.…

17 uur geleden

Breekt bitcoin prijs met trendlijn van 20.000 dollar?

Sinds begin 2018 vormt zich een trendlijn op de bitcoin koers. Deze loopt al twee…

1 dag geleden

BTC Direct introduceert BLOX! Dé alles-in-een crypto app

Check it out!