Ethereum stijgt en breekt all time high, vandaag wordt upgrade Berlin uitgerold

Ethereum wordt voor het eerst verhandeld boven de 2000 euro, een absoluut hoogterecord. Misschien is dit iets te dik aangedrukt, want tijdens een altseason kan dat record elke dag van de week sneuvelen. Verwacht wordt dat vandaag zo rond 12 uur een upgrade voor de blockchain van Ethereum wordt gelanceerd.

Grens van 2000 euro gepasseerd

In de cryptowereld wordt voornamelijk met dollars gerekend, en in dollars heeft de koers van Ethereum de psychologische barrière van 2500 USD doorbroken. Dat ligt niet ver af van onze eigen ronde getal van 2000 euro.

Bron: https://btcdirect.eu/nl-nl/ethereum-koers

Binnen een week heeft de koers van Ethereum 400 euro mogen bijschrijven. Sinds het begin van 2021 is de waarde met 241 procent gestegen, bijna het dubbele van de stijging van bitcoin (130 procent).

Verbetervoorstellen Ethereum

Vandaag wordt rond 12 uur ‘s middags ook een upgrade genaamd Berlin livegezet. Deze bevat vier verbetervoorstellen:

  • EIP-2565: ModExp-gaskosten
  • EIP-2929: Gaskostenverhogingen voor opcodes voor toegang tot de staat
  • EIP-2718: Getypte transactie-envelop
  • EIP-2930: Optionele toegangslijsten

Mocht je geïnteresseerd zijn in de details van deze verbeteringen, lees dan dit artikel van Pooja Ranjan. Berlin gaat live op blok 12244000.

Upgrades van Ethereum bevatten vaak verschillende zogenaamde “Ethereum Improvement Proposals” of EIP’s. Iedereen kan EIP’s voorstellen, en de gemeenschap besluit vervolgens of ze deze willen implementeren. De upgrade van vandaag en die van over een paar maanden worden middels hard forks geïmplementeerd.

Berlijn en Londen

De namen van de steden zijn overigens niet willekeurig, ze zijn vernoemd naar de steden waar ontwikkelaarsconferentie Devcon heeft plaatsgevonden. Devcon0 was in Berlijn en Devcon1 in Londen.

Berlin zal naar verwachting op korte termijn niet veel impact hebben, maar maakt de weg vrij voor London (gepland juli 2021).  De upgrade naar Berlin wordt via een hard fork uitgevoerd en er worden twee processen geoptimaliseerd. De eerste is om de gasvergoedingen (transactiekosten) op het netwerk van Ethereum te optimaliseren. Hopelijk leidt dit tot lagere kosten, zodat het voor kleinere investeerders ook rendabel is om gebruik te maken van DeFi en dApps. Daarnaast wordt met de update geprobeerd mogelijke Denial of Service (DoS) -aanvallen te beperken.

Zowel Berlin als London zijn eigenlijk springplanken voor het Ethereum-netwerk op weg Ethereum 2.0. Dit wordt ook wel Serenity genoemd. Eth2 verwijst naar een reeks onderling verbonden upgrades die Ethereum schaalbaarder, veiliger en duurzamer maken. Deze upgrades worden gebouwd door meerdere teams uit het hele Ethereum-ecosysteem.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.