Categories: Blockchain

Oprichter Ethereum: Blockchain zorgt voor een vertienvoudiging van de wereldeconomie

Op de SXSW-conferentie vergeleek Joseph Lubin, de oprichter van Ethereum, blockchain met e-mail en voorspelde een tienvoudige groei van de wereldeconomie.

Blockchain en e-mail

Nadat e-mail net uitgevonden was, gebruikte eigenlijk niemand dit.  De acceptatie om elkaar snel berichten te kunnen verzenden, vond geleidelijk plaats over meerdere jaren. Lubin is ervan overtuigd dat blockchain-technologie zich in dezelfde situatie bevindt, omdat het gebruik ervan moeilijk voor te stellen is in alledaagse processen. Het is sowieso moeilijk denkbaar hoe blockchain in ons huishouden al gebruikt kan worden.

Als de media bericht over blockchain, dan gaat het vaak over enigszins abstracte vergezichten. Er worden beloftes gedaan dat blockchain kansen biedt voor de IoT-markt, waardoor apparaten veiliger en slimmer worden. Maar er wordt hard gewerkt aan nieuwe, praktische oplossingen die ons leven efficiënter kunnen maken.

Je huishouden op de blockchain om energie te besparen

Bosch, fabrikant van huishoudelijke apparaten, heeft een koelkast ontworpen die aangesloten is op een blockchain. In samenwerking met Wien Energie maakte Bosch van een gewone huishoudelijk apparaat een deelnemer aan de energiemarkt. Gebruikers kunnen het stroomverbruik van de koelkast monitoren.  Het belangrijkste is dat een slim apparaat zijn eigenaar kan vertellen hoeveel energie wordt verbruikt en hoeveel koolstofdioxide tijdens zijn werking is uitgestoten.

Een extra leuke bonus is dat je nu nooit meer vergeet om de deur te sluiten omdat je blockchain koelkast deze verspilling direct zal melden.

Maar waarom blockchain? Dat is een terechte vraag en eentje die altijd gesteld moet worden bij blockchain toepassingen. De koelkast is maar een tandwiel in het geheel. Ook al worden er miljoenen blockchain koelkasten verkocht, dan is dit nog steeds maar een klein onderdeel van een veel groter systeem. Het doel is om een wereldwijd energiesysteem te creëren, waarbij gebruikers echt inzicht hebben op het energieverbruik van slimme apparaten. En op die informatie kunnen gebruikers en de hele enrgiemarkt acteren. Dat gebeurt dan in combinatie met smart contracts.

Op basis hiervan kies je een elektriciteitsleverancier, en kan het hele inkoopproces van energie veel slimmer worden ingericht. Voor de consument betekent dat geen voorschotbedragen meer, en voor de producent betekent dat geen overproductie meer. Dit heeft weer enorme gevolgen voor het energieverbruik en de bijbehorende uitstoot.

Het integreren van blockchain-technologie in huishoudelijke apparaten kan veel nieuwe bedrijfsmodellen op de energiemarkt brengen. Een laadstation voor elektrische voertuigen dat op een blockchain-platform werkt, kan bijvoorbeeld zelfstandig de goedkoopste energieleverancier kiezen, of dit nu een zonne-energiecentrale of een windmolenpark is.

Nog groter denken

In sommige delen van de wereld is het steeds beter te merken dat blockchain een grotere rol in de samenleving speelt. Bewoners van Seoul hebben allemaal een burger blokchain kaart gekregen.

Dit initiatief werd vorig jaar aangekondigd als onderdeel van een grootschalig project om Seoul verder te digitaliseren. Alle financiële uitgaven worden gedekt door het stadsbestuur, met als doel het creëren van de meest comfortabele en transparante omgeving voor bewoners.

De blockchain-oplossing is een ID-kaart waarmee een burgers eenvoudig en direct toegang krijgen tot de noodzakelijke staats- en gemeentelijke diensten.

Dit kan het leven eenvoudiger maken, niet alleen voor kaarthouders, maar ook voor stadsadministraties. Met blockchain heb je gewoon minder  papierwerk nodig en minimaliseer je het risico’s van verloren documenten en menselijke fouten minimaliseren.

Bovendien zijn de identificatiegegevens die op de blockchain zijn ingevoerd niet onderhevig aan wijzigingen en kunnen derden de documenten niet misbruiken of namaken.

Jerrymie Marcus

Bitcoin gaat de wereld veranderen, daar geloof ik heilig in. Het wordt tijd voor een eerlijkere, decentrale wereld. Ik voel me dankbaar dat ik daar aan kan bijdragen door te schrijven en te informeren. Verder fungeer ik als hoofdredacteur voor het team.

Recent Posts

Verzeker je met bitcoin tegen grootste obligatiebubbel uit de geschiedenis

Mark Yusko, CEO van Morgan Creek Capital Management, zegt dat de wereldwijde obligatiemarkt een grote bubbel is, en denkt dat…

13 uur ago

Plus Token verkoopt 200.000 gestolen bitcoin, vermoedelijk exit scam

Op 14 augustus tweette venture capitalist Dovey Wan dat de recente prijsdaling van bitcoin komt door PLUS Token. Dit in…

2 dagen ago

Bitcoin koers analyse: binnen paar uur tien procent op en neer

Wat gebeurt er veel deze week! De koers stuitert op en neer. En niet zo'n klein beetje, de bitcoin koers…

2 dagen ago

Ondanks dalende koers blijft bitcoin veilige haven, all-time high prijs eind 2019

Het marktsentiment van cryptocurrency is zo veranderlijk als een potje Mario Kart. Soms word je wakker met groene candles en…

2 dagen ago

De geopolitieke gevolgen van stablecoins

Sinds 2018 is er een ongekende explosie van stablecoins op de markt. Anton Lucian schrijft dat nu Libra en de…

3 dagen ago

Bitcoin koersanalyse: prijs daalt 16 procent en bitcoin is in korte tijd te veel verkocht

Afgelopen dinsdag schreven wij in onze koersanalyse dat bitcoin zich in een driehoek bevond. En als die aan de onderkant…

3 dagen ago