Ethereum stijgt 50% deze week, maar ETC is de echte winnaar. Dit kan je verwachten.

Wat een week voor Ethereum! De afgelopen 7 dagen is de waarde met 50% gestegen, van 1000 naar 1500 euro. Wat is er aan de hand en wat kan je verwachten? En waarom kan Ethereum Classic (ETC) als echte winnaar uit de bus komen?

Van de bodem tot hier

De cryptomarkt mag dan in een diepe bearmarkt zitten met bedrijven die links en rechts omvallen, bepaalde crypto’s zoals Ethereum maken een mooie opleving mee. De bodem van de Ethereum koers lag aan het begin van deze 7-daagse periode op 1000 euro en steeg naar meer dan 1500 euro. Drake had destijds ongetwijfeld Ethereum in gedachten toen hij zong: we started from the bottom, now we’re here.

Aan het kortste eind trekken

Volgens statistieken van Glassnode werd de stijging afgelopen week geholpen doordat een groot aantal short-posities niet behaald werden. Dit zijn contracten van traders die verwachten dat de prijs zal dalen, maar als de koers stijgt zoals nu het geval is, dan moeten deze traders hun onderpand aanvullen door meer ethers te kopen. Doen ze dat niet dan lopen ze het risico dat hun positie geliquideerd wordt en ze alles kwijt zijn.

Als een positie wordt geliquideerd dan worden deze traders gedwongen om ether te kopen tegen hogere prijzen dan waar ze op hadden gegokt in hun short-contract. Willen ze dit voorkomen, dan zullen ze het onderpand voor hun positie moeten aanvullen. Het probleem voor deze traders is dat als ze ether kopen om hun onderpand aan te vullen, ze er direct voor zorgen dat de koers stijgt in plaats van daalt, en hun positie er dus alleen maar op achteruit gaat.

Volgens de tweet hierboven zijn er “meer dan 98 miljoen dollar aan short futures-posities in één uur geliquideerd, waardoor de ETH-prijzen met 12,5% stegen.”

Omdat shortsellers hun posities verlaten met kooporders, drijft de exit van deze shortsellers de prijzen omhoog. De prijsstijging zorgt er dan weer voor dat kopers juist geïnteresseerd raken in Ethereum. De combinatie van nieuwe kopers en in paniek geraakte shortsellers kan zo zorgen voor een snelle koersstijging, zoals we die de afgelopen 7 dagen zagen.

Walvissen maken opleving

Volgens analysebedrijf Santiment ziet de trend er voor Ethereum goed uit. Niet alleen de koers stijgt, maar blockchaindata laat zien dat het aantal adressen met tussen de 1000 en 100.000 ETH sinds begin mei is toegenomen.

“Ethereum heeft zich in juli redelijk goed hersteld, een stijging van +29% voor de maand en +14% alleen in de afgelopen 24 uur. Bovendien is er sinds begin mei een toename van de belangrijkste 1000 tot 100.000 ETH-adressen, waar 131 nieuwe walvisadressen op het netwerk zijn verschenen.”

Wat doen deze walvissen met hun ethers?

Hier zitten natuurlijk speculanten bij, maar op dit moment worden adressen met een groot aantal Ethereum voornamelijk gebruikt om ethers te staken op het beacon-netwerk, die gebruik maakt van proof of stake. Dit is een soort tweede blockchain die parallel loopt naast de bestaande proof of work-blockchain waar alle apps op draaien. Op 11 juli schreven we dat 11% van alle beschikbare ethers al zijn gestaked op die tweede blockchain.

De stijgingen van de koers en van het aantal grote adressen hebben te maken met de toekomstige samenvoeging van deze twee blockchains, deze samenvoeging wordt de merge genoemd. Verwacht wordt dat de merge plaatsvindt op 19 september, aldus Ethereum-developer Tim Beiko. Deze gaat alleen door als de laatste test op 11 augustus succesvol is.

Wint Ethereum Classic?

Na de merge bestaat Ethereum weer uit één blockchain. Hier draaien alle decentrale apps op en wordt gebruik gemaakt van proof of stake. Het doel van deze overstap is om ervoor te zorgen dat het Ethereum netwerk minder energie gebruikt. Op dit moment draait het netwerk, net als bij Bitcoin, op miners die ontzettend veel energie verbruiken. Volgens de verwachtingen zal het energieverbruik na de merge met meer dan 99% dalen.

Er kan dan niet meer gemined worden dus miners moeten een andere hobby zoeken om hun energie kwijt te kunnen. Het is vrij simpel voor miners om over te stappen op Ethereum Classic, dus wellicht dat ETC uiteindelijk als grote winnaar uit de bus komt, zeker als proof of stake last krijgt van kinderziektes.

Traders zien dit ook en dat is de reden waarom de koers van ETC het de afgelopen 7 dagen zelfs beter gedaan heeft dan die van Ethereum. Waar Ethereum steeg met 50%, liet Ethereum Classic een stijging van 80% zien.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Dat miners makkelijk kunnen overstappen naar ETC is zeker. Maar miners brengen geen gebruikers/dapps/usage. Die verwerken alleen maar. Laat ETC nou zo goed als dood zijn. Tevens haal je met de lage waarde van ETC niet eens je stroomkosten eruit. Dus waarom een miner er voor zou kiezen om daar te gaan minen ? Dan kun je nog beter gewoon stoppen

    20 juli 2022

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.