Ethereum Constantinople update voor tweede keer uitgesteld

De Constantinople update van het Ethereum netwerk is voor de tweede keer uitgesteld. Eén van de verbeteringen van het netwerk heeft namelijk een beveiligingslek, waar hackers gebruik van kunnen maken. Verwacht wordt dat aanstaande vrijdag een nieuwe datum wordt bepaald voor de update.

Kwetsbaarheid in de code

ChainSecurity heeft een kwetsbaarheid in een nieuwe functie ontdekt, en daarom kan de update niet doorgaan. In een blogpost op dinsdag 16 januari legt de organisatie uit dat het Ethereum Improvement Proposal (EIP) 1283 voor problemen kan zorgen. Via een loophole zou het mogelijk zijn om cryptocurrency te stelen uit een smart contract.

De kwetsbaarheid in de code zorgt ervoor dat hackers op dezelfde manier cryptocurrencies kunnen wegkapen als bij het berucht DAO-incident van 2016.

Via een ‘reentrancy attack’ kunnen hackers via een slimme truc dezelfde functie meerdere keren opnieuw inschakelen. En dat zonder dat de andere partij daar vanaf weet. ‘Volgens dat scenario kan een aanvaller in feite oneindig cryptocurrency’s terugtrekken uit een smart contract,’ vertelt Joanes Espanol van blockchain-analysebureau Amberdata.

Niet de eerste keer

Het is de tweede keer dat de Constantinople update wordt uitgesteld. Eigenlijk zou de update vorig jaar in oktober al ingevoerd worden. De update werd op 14 oktober gelanceerd op een testnetwerk. Maar op dat testnetwerk ging het fout. Er waren complicaties, en daarom moest de update worden uitgesteld naar januari 2019. En nu wordt de update dus opnieuw uitgesteld.

Het development team van Ethereum heeft aanstaande vrijdag een meeting. Dan wordt de nieuwe datum voor de Constantinople update bepaald. Het is nog onduidelijk hoe lang het duurt om de kwetsbaarheid in de code te verbeteren.

Koers krijgt een klap na het nieuws

Direct na het nieuws van het uitstel van Constantinople daalde de koers van ether flink. In slechts één uur tijd daalde de prijs van ether van 110 euro naar 102 euro op Bitstamp. Maar op het moment van schrijven is de koers weer bezig met een herstel.

 

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.