Absurd hoge transactiekosten Ethereum: DeFi-protocol gebruiken kost 50 dollar

De transactiekosten van Ethereum zijn hoger dan ooit, mede door de opkomst van decentrale financiën (DeFi). Voor het gebruiken van een DeFi-protocol betaal je nu omgerekend zelfs ongeveer 50 dollar (41,81 euro). Hoe zit dat?

Transactiekosten afhankelijk van soort transactie

Hoeveel je betaalt voor een Ethereum transactie, hangt af van de aard van een transactie. Zo kost een gemiddelde normale Ethereum transactie nu bijvoorbeeld ongeveer 4 dollar (3,35 euro). Dat is niet goedkoop, maar wel overkomelijk. Een gemiddelde token-overdracht kost nu ongeveer 17 dollar (14,23 euro). Dat is al een stuk duurder.

Maar DeFi maakt het nu wel erg bont. Maak je gebruik van Uniswap en ruil je jouw ether om voor dai? Dan lopen de transactiekosten op tot 55 dollar (46,05 euro). Dat zijn nog niet eens de hoogste prijzen, een trade op Mooniswap kost je meer dan 80 dollar (66,93 euro). Dit maakt het moeilijk voor DeFi-traders om (veel) winst te maken, zeker wanneer er regelmatig gehandeld wordt.

DeFi smart contracts zijn ingewikkelder van aard, en vereisen daarom meer transactiekosten. Tel daarbij op dat het historisch druk is op de blockchain van Ethereum, en je begrijpt wel waarom transacties nu veel duurder zijn. Op de grafiek hieronder zie je dat het aantal transacties per dag het aantal van eind 2017 evenaart, tijdens het hoogtepunt van de bull markt.

Wie betaalt het meest voor transacties?

Op Etherscan kan je meer informatie vinden over de partijen die het grootste aandeel hebben in transactiekosten. Grootverbruiker is met afstand Uniswap,  de decentrale exchange zorgt in zijn eentje voor bijna een kwart van alle transactiekosten op het Ethereum netwerk. Op gepaste afstand volgt Tether (USDT), de stablecoin is verantwoordelijk voor 14 procent van de transactiekosten. De derde plek wordt bezet door Sushiswap, een nieuw DeFi-protocol met een smakelijke naam.

Het is trouwens niet vreemd dat Sushiswap zo hoog staat, de snel stijgende prijs trekt waarschijnlijk veel nieuwe investeerders aan. 

Moraal van het verhaal? Wil je gebruikmaken van DeFi, let dan goed op de torenhoge transactiekosten die je betaalt.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.