Ethereum: energieverbruik met 99% verminderen

Developers van de Ethereum blockchain hebben de wens uitgesproken om het komende jaar te kunnen concurreren met efficiëntere blockchains.

Hoog energieverbruik

Hoewel ether lang niet zo groot is als bitcoin, wordt ook hier veel energie verbruikt. Denk aan ongeveer een kwart tot de helft van de energieconsumptie van bitcoin. Volgens berekeningen heeft het Ethereum netwerk in 2018 evenveel energie verbruikt als heel IJsland. Een gemiddelde transactie op het Ethereum netwerk gebruikt meer energie dan een gemiddelde Amerikaanse huishouden in een dag.

“Dat is een enorme verspilling van middelen, zelfs als je niet gelooft dat milieuvervuiling een probleem is. Er zijn echte consumenten – echte mensen – van wie de behoefte aan elektriciteit wordt verdrongen door dit spul”. zegt Vitalik Buterin, de 24-jarige computerwetenschapper die zes jaar geleden Ethereum ontwikkelde.

Buterin is van plan om het energieverbruik van Ethereum in 2019 bijna geheel terug te dringen. Dit jaar wil Buterin samen met de Ethereum Foundation een lang beloofde revisie van de code van Ethereum gaan testen. Als het deze ontwikkelaars lukt, zou de nieuwe code van Ethereum tegen het einde van 2019 transacties kunnen voltooien met slechts één procent van de energie die vandaag wordt verbruikt.

Proof of Work

De visie van Buterin botst met de huidige realiteit van Ethereum. Hoewel er vele hooggewaardeerde apps op het Ethereum netwerk draaien, zegt zelfs Buterin dat hij vermoedt dat Ethereum meer energie verbruikt dan nodig. Hij vindt dat het energieverbruik niet gerechtvaardigd wordt als je dit afzet tegenover de maatschappelijke voordelen.

Volgens Buterin is het mining algoritme het probleem. Zoals de meeste cryptocurrencies, gebruikt Ethereum een soort competitie waarin waar je moet bewijzen dat je de meeste computerkracht hebt gebruikt. Dit wordt Proof of Work (PoW) genoemd. In PoW racen alle deelnemers naar cryptografisch beveiligde transacties en voegen ze toe aan het wereldwijd grootboek van de blockchain. Het is een winner-takes-all-wedstrijd. De winnaar wordt beloond met nieuwe cryptocoins, die gegenereerd worden. Dus hoe meer computerkracht je hebt, hoe groter je kans om te profiteren.

Proof of Stake

Op de roadmap van Ethereum staat één ontwikkeling rood omcirkeld: PoW vervangen voor Proof of Stake (PoS). Het verschil met PoW is dat er minder competitie is, PoS kiest namelijk willekeurig één deelnemer om het werk te doen. In PoS worden de deelnemers validators genoemd in plaats van miners.

Gaat het Ethereum netwerk over naar PoS? Dan zal het energieverbruik per Ethereum-transactie met 99 procent afnemen. Buterin vertelt: “Het PoW-onderdeel is datgene wat deze enorme hoeveelheden elektriciteit verbruikt. De blockchain-transacties zelf zijn niet erg computerintensief. Het controleert alleen digitale handtekeningen”.

Dit is overigens geen nieuw inzicht. Al in 2015 was de community rondom Ethereum al overtuigd van PoS. Buterin was in de veronderstelling dat de overstap binnen twee jaar te realiseren was.

De ontwikkelingstijd viel echter tegen en de release is daardoor meerdere malen uitgesteld. De verwachte datum voor de test en release van Ethereum PoS wordt midden of eind 2019 verwacht.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.