Categories: EnergieEthereum

Ethereum: energieverbruik met 99% verminderen

Developers van de Ethereum blockchain hebben de wens uitgesproken om het komende jaar te kunnen concurreren met efficiëntere blockchains.

Hoog energieverbruik

Hoewel ether lang niet zo groot is als bitcoin, wordt ook hier veel energie verbruikt. Denk aan ongeveer een kwart tot de helft van de energieconsumptie van bitcoin. Volgens berekeningen heeft het Ethereum netwerk in 2018 evenveel energie verbruikt als heel IJsland. Een gemiddelde transactie op het Ethereum netwerk gebruikt meer energie dan een gemiddelde Amerikaanse huishouden in een dag.

“Dat is een enorme verspilling van middelen, zelfs als je niet gelooft dat milieuvervuiling een probleem is. Er zijn echte consumenten – echte mensen – van wie de behoefte aan elektriciteit wordt verdrongen door dit spul”. zegt Vitalik Buterin, de 24-jarige computerwetenschapper die zes jaar geleden Ethereum ontwikkelde.

Buterin is van plan om het energieverbruik van Ethereum in 2019 bijna geheel terug te dringen. Dit jaar wil Buterin samen met de Ethereum Foundation een lang beloofde revisie van de code van Ethereum gaan testen. Als het deze ontwikkelaars lukt, zou de nieuwe code van Ethereum tegen het einde van 2019 transacties kunnen voltooien met slechts één procent van de energie die vandaag wordt verbruikt.

Proof of Work

De visie van Buterin botst met de huidige realiteit van Ethereum. Hoewel er vele hooggewaardeerde apps op het Ethereum netwerk draaien, zegt zelfs Buterin dat hij vermoedt dat Ethereum meer energie verbruikt dan nodig. Hij vindt dat het energieverbruik niet gerechtvaardigd wordt als je dit afzet tegenover de maatschappelijke voordelen.

Volgens Buterin is het mining algoritme het probleem. Zoals de meeste cryptocurrencies, gebruikt Ethereum een soort competitie waarin waar je moet bewijzen dat je de meeste computerkracht hebt gebruikt. Dit wordt Proof of Work (PoW) genoemd. In PoW racen alle deelnemers naar cryptografisch beveiligde transacties en voegen ze toe aan het wereldwijd grootboek van de blockchain. Het is een winner-takes-all-wedstrijd. De winnaar wordt beloond met nieuwe cryptocoins, die gegenereerd worden. Dus hoe meer computerkracht je hebt, hoe groter je kans om te profiteren.

Proof of Stake

Op de roadmap van Ethereum staat één ontwikkeling rood omcirkeld: PoW vervangen voor Proof of Stake (PoS). Het verschil met PoW is dat er minder competitie is, PoS kiest namelijk willekeurig één deelnemer om het werk te doen. In PoS worden de deelnemers validators genoemd in plaats van miners.

Gaat het Ethereum netwerk over naar PoS? Dan zal het energieverbruik per Ethereum-transactie met 99 procent afnemen. Buterin vertelt: “Het PoW-onderdeel is datgene wat deze enorme hoeveelheden elektriciteit verbruikt. De blockchain-transacties zelf zijn niet erg computerintensief. Het controleert alleen digitale handtekeningen”.

Dit is overigens geen nieuw inzicht. Al in 2015 was de community rondom Ethereum al overtuigd van PoS. Buterin was in de veronderstelling dat de overstap binnen twee jaar te realiseren was.

De ontwikkelingstijd viel echter tegen en de release is daardoor meerdere malen uitgesteld. De verwachte datum voor de test en release van Ethereum PoS wordt midden of eind 2019 verwacht.

Jerrymie Marcus

Bitcoin gaat de wereld veranderen, daar geloof ik heilig in. Het wordt tijd voor een eerlijkere, decentrale wereld. Ik voel me dankbaar dat ik daar aan kan bijdragen door te schrijven en te informeren. Verder fungeer ik als hoofdredacteur voor het team.

Recent Posts

  • Koers

Bitcoin koers analyse: gevangen tussen twee trendlijnen

Nog steeds beweegt de koers van bitcoin zich in een heel nauwe marge. Dat doet denken aan november 2018, toen…

11 uur ago
  • bitcoin

Draper: Bitcoin over drie jaar 250 duizend dollar waard

Investeerder Tim Draper heeft de president van Argentinië geadviseerd om bitcoin (BTC) te legaliseren. Draper zegt dat dit de Argentijnse…

17 uur ago
  • Ethereum

Ethereums Buterin: Crypto moet het individualisme van de vroege cypherpunks achter zich laten

De oprichter van Ethereum is Vitalik Buterin, hij zegt dat de crypto-gemeenschap moet afstappen van het individualistische gedachtengoed van de…

17 uur ago
  • Overig

Bank of International Settlements: ‘Centrale banken moeten geen eigen cryptocurrency gaan uitgeven’

Agustin Carstens, voorzitter van de Bank of International Settlements (BIS), adviseert centrale banken om geen eigen cryptocurrency te ontwikkelen. Dat…

2 dagen ago
  • Wallet

Beheer je ether met blochaintelefoon van Sirin Labs

Het wordt straks makkelijker om ether te beheren met de blockchaintelefoon Finney van Sirin Labs. Sirin Labs gaat namelijk een…

3 dagen ago
  • Altcoins

Facebook plaatst vacature voor blockchain-team en eigen cryptocurrency

Facebook plaatste deze week een opvallende vacature. De organisatie achter het social mediaplatform zoekt iemand die ervaringen heeft met blockchain,…

4 dagen ago