Ethereum (ETH) oprichter over goud: ‘crypto is de betere keuze’

Vitalik Buterin, oprichter van Ethereum, heeft een sterke mening als het gaat om crypto in vergelijking met goud. Hij reageerde op twitter met een reactie die we steeds vaker tegenkomen: crypto is beter dan goud. Het valt Buterin namelijk op dat digitale activa steeds breder worden geaccepteerd worden en daardoor nuttiger zijn.

Waarom is goud niet beter?

De oprichter van Ethereum beantwoordde op een vraag die werd getweet door Zach Weinersmith. Hij schreef de bestseller Soonish. In zijn tweet trok hij de voordelen van cryptocurrency’s in twijfel ten opzichte van goud.

“Dus, het enige argument dat ik over crypto heb gehoord dat zinvol is binnen het kader van de gelovigen zelf, is dat ze geen gecentraliseerde autoriteit voor geld willen. Maar in dat kader, waarom niet gewoon goud?”, zo vroeg Weinersmith terecht.

Want goud is in principe decentraal, het is schaars, en het heeft in de loop der jaren prima zijn waarde behouden. Wat zou dan een reden kunnen zijn dat de cryptowereld zo hoteldebotel is over crypto, terwijl we een prima product hier uit de mijnen kunnen halen?

Het antwoord van Buterin

In het antwoord op de tweet vertelde Buterin dat crypto juist wel een goede keuze is, en een van die redenen is dat goud minder adoptie heeft dan crypto. Inmiddels kan dit wel waar zijn als je kijkt naar de afgelopen jaren, maar goud kan daarentegen wel weer opnieuw geadopteerd worden als de vraag stijgt.

“Goud is ongelooflijk lastig. Het is moeilijk te gebruiken, vooral bij transacties met onbetrouwbare partijen. Het ondersteunt geen veilige opslagmogelijkheden zoals multisig. Op dit moment wordt goud minder gebruikt dan crypto, dus is crypto de betere keuze”, zo tweette Buterin in een reactie op Weinersmith.

Is crypto in dit opzicht beter dan goud? De Ethereum-oprichter vindt van wel. Het klopt in ieder geval wel dat het makkelijker op te slaan is, en daarnaast is het ook makkelijker te verzenden. Daarnaast gaat goud wel al duizenden jaren mee, terwijl crypto niet eens 15 jaar oud is.

Energie van goud vs Bitcoin

Een veel gebruikt argument tegen crypto, is dat het minen ervan milieu-onvriendelijk is. Terwijl de hele crypto-wereld zoekt naar oplossingen voor dit probleem, blijkt uit een recente studie dat Bitcoin minder uitstoot dan goud. Dit onderzoek werd gedaan door het Cambridge University’s Centre for Alternative Finance (CCAF). Niet de minste naam als je het over onderzoeken hebt.

Bitcoin – zeer waarschijnlijk de meest vervuilende munt – was dit jaar verantwoordelijk voor 48,35 MtCO2e (miljoen ton kooldioxide-equivalent). De goud-industrie produceert jaarlijks meer dan 100 MtCO2e. Dit is dus meer dan het dubbele van Bitcoin.

Goud en crypto hebben dus allebei hun voor- en nadelen. Wat geniet de voorkeur van onze lezers: goud of cryptocurrency’s?


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.