Meer dan 1 miljoen Ethereum transacties gefaald in mei, wat is er aan de hand?

Het is maar goed dat Ethereum 2.0 binnen een paar maanden live gaat, want de huidige blockchain van Ethereum kraakt en piept aan alle kanten. Tussen 1 mei en 31 mei zijn er 1.228.131 transacties van gebruikers gefaald. Een ontzettend duur grapje want de transactiekosten zijn ze kwijt.

Waarom heeft Ethereum nog waarde?

Deze gefaalde transacties hebben geleid tot hilariteit onder bitcoin maximalisten, dit is een verzamelterm voor bitcoiners die niets ophebben met altcoins. Zo vraagt de beroemde, pseudonieme twitteraar (en bitcoiner) @artdesignbySF zich af waarom ‘het geweldige Ethereum nog waarde heeft’.

1 miljoen mislukte transacties per maand

Zijn (of haar) data komt van blockchair.com, dit is een website waarop je zogenaamde on-chain data van verschillende blockchains kunt volgen, waaronder dus die van Ethereum. Volgens deze website mislukken er maandelijks minimaal 1 miljoen transacties, ondanks dat de gebruiker er voor heeft betaald.

Bovenstaande twitteraar laat zien dat er in april ook al 1 miljoen transacties zijn mislukt, en dat aantal is afgelopen maand gestegen met 200.000. Als je kijkt naar alle mislukte transacties in de geschiedenis van Ethereum, dan zie je dat 2% hiervan afgelopen maand plaatsvond.

Betalen voor mislukte transacties

Wanneer een transactie op het Ethereum-netwerk mislukt, worden er nog steeds kosten in rekening gebracht. Transacties mislukken wanneer er niet genoeg ‘gas’ (transactiekosten) is meegegeven om een ​​transactie te betalen, of wanneer een smart contract een transactie afwijst.

Er worden nog steeds kosten in rekening gebracht voor mislukte transacties, omdat miners transacties op de blockchain moeten bevestigen, of ze nu slagen of mislukken. En daar betaal je voor, ongeacht of je transactie wel of niet doorgaat. Je verliest dus alleen transactiekosten, niet de verzonden coins (als het goed is).

Te weinig transactiekosten

Als een eenvoudige transactie mislukt, heb je waarschijnlijk te weinig gas betaald. Dit los je op door meer gas toe te voegen door dit aan te passen voordat je een transactie start. Zo kan je bijvoorbeeld in de populaire wallet MetaMask kiezen voor een snelle transactie, dan wordt automatisch meer gas in rekening gebracht. In de praktijk is het meestal voldoende om in MetaMask te kiezen voor ‘normal’ of ‘fast,’ mochten de gasprijzen wijzigen dan heb je in ieder geval genoeg meegestuurd om de transactie toch door te laten gaan.

Te weinig liquiditeit

Een andere vorm van mislukte transacties vindt veelal plaats op decentrale beurzen (DEX). Stel dat je aan het traden bent op UniSwap, SushiSwap of 1Inch dan is de kans groot dat je meerdere transacties tegelijkertijd uitvoert. Het wil wel eens gebeuren dat een smart contract de transactie afwijst.

Dit kan komen doordat je te weinig gas mee hebt gegeven of omdat er een slippageprobleem is. Dit laatste betekent dat er niet genoeg liquiditeit is om tegen jouw prijs je transactie uit te voeren en als gevolg weigert de beurs jouw transactie.

Dit is simpel te verhelpen. Ga naar de instellingen van je favoriete decentrale beurs en verhoog de slippage. De meeste traders raden aan om voor 3% te gaan. Als de koersen van de coins die je verhandelt erg snel op en neer gaat, moet je wellicht zeer snel een transactie uitvoeren en de slippage naar boven aanpassen (voor een echt illiquide en snelle munt is 15% niet ongehoord).

Wachten op Ethereum 2.0

Als we kijken naar de 1,2 miljoen mislukte transacties, dan zie je dat alle transactiekosten hoger waren dan nul, er is wel wat gas meegestuurd maar dit was kennelijk in veel gevallen niet genoeg. Helaas worden de transactiekosten van mislukte transacties niet teruggestuurd.

De komst van Ethereum 2.0 en het bijbehorende proof of stake zou die pijn moeten verlichten. Vitalik Buterin, de founder van Ethereum, zegt dat de transactiekosten aanzienlijk zullen dalen na de upgrade. Ontwikkelaars van Ethereum hebben er vertrouwen in dat de upgrade in augustus al kan worden uitgevoerd, maar deze geluiden hebben we vaker gehoord.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Verstandige Bitcoiner. Waarom verkopen jullie nog al die shitcoins naast Bitcoin?

    1 juni 2022
    • Omdat die transactiekosten goed voor de handel zijn. Mislukt of niet maakt niet uit.

      2 juni 2022