Ethereum ontwikkelaars bevestigen streefdatum voor The Merge

De transitie van Ethereum van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake komt steeds dichterbij. Er staat in de tweede week van augustus nog één grote TestMerge op het programma voor het Goerli testnet. In aanloop naar die test heeft het Ethereum team de datum voor de definitieve transitie van het mainnet vastgesteld.

19 september 2022

De langverwachte Merge van het Ethereum netwerk staat voor nu gepland op 19 september 2022. Daarmee komt er in theorie een einde aan jaren van ontwikkeling en gaat Ethereum over op Proof-of-Stake. Een bijzonder moment, aangezien voor het eerst een grote blockchain met duizenden dagelijkse gebruikers op Proof-of-Stake gaat draaien. Het voorstel om The Merge op 19 september plaats te laten vinden ondervond geen tegenspraak van de belangrijkste teamleden.

Na de vergadering waarin de datum is geprikt, presenteerde Ethereum ontwikkelaar superphiz.eth zijn versie van de “roadmap” naar de Merge. Hierin maakte hij ook duidelijk dat het om een voorlopige datum gaat en dat we 19 september niet moeten beschouwen als een harde deadline. Op basis van de geschiedenis rondom de transitie naar Proof-of-Stake, betekent dat hoogstwaarschijnlijk dat de kans aanwezig is dat The Merge pas na 19 september plaatsheeft.

De geschiedenis van The Merge

Ethereum begon “officieel” aan de transitie naar Proof-of-Stake met de lancering van de Beacon Chain in december 2020. Daarmee begon “Fase 0” en werd het Proof-of-Stake netwerk gelanceerd. “Fase 1” van The Merge stond oorspronkelijk voor midden-2021 op het programma, maar is uiteindelijk uitgesteld naar het eerste kwartaal van 2022. Als we echt kritisch zijn kunnen we zelfs zeggen dat Ethereum al vanaf het begin bezig is met de Merge.

Vitalik Buterin sprak in de beginjaren al de intentie uit om over te schakelen op Proof-of-Stake. Daarbij zijn vaak “beloftes” gemaakt of “voorspellingen” gedaan over data. Uiteindelijk zijn we nu jaren verder en lijkt het moment eindelijk daar. Bitcoiner Marty Bent houdt al vanaf augustus 2017 een thread bij op Twitter waarin hij updates geeft over het continue uitstellen van The Merge.

Nu zijn we dan eindelijk aangekomen bij de laatste testnet-transitie, waarna het de beurt is aan het echte Ethereum. Met de transitie naar Proof-of-Stake is de verwachting dat de energieconsumptie van Ethereum met 99 procent terugloopt. Daarna moet de introductie van sharding Ethereum snel genoeg maken om zich te meten met gecentraliseerde betaalproviders.

Vitalik Buterin in de verdediging

Vanuit het Bitcoin-kamp is er een hoop kritiek op de transitie van Ethereum naar Proof-of-Stake. Met name omdat er volgens hen veel vraagtekens over de veiligheid van Proof-of-Stake zijn. Vitalik Buterin is de laatste tijd enorm actief om kritiek op het nieuwe consensus mechanisme van Ethereum te weerleggen. De bedenker van Ethereum legt onder andere uit dat er in Proof-of-Stake geen sprake is van “stemmingen” om bepaalde dingen te regelen. Net als dat bij Proof-of-Work niet het geval is.

Daarbij geeft Buterin aan dat nodes, net als bij Proof-of-Work, blokken afwijzen die niet aan de regels voldoen. Uiteindelijk kan alleen de tijd ons leren wie er gelijk heeft in deze discussie. Ethereum gaat namelijk op korte termijn, als de uitspraken van de ontwikkelaars juist zijn, over op Proof-of-Stake. Daarna mag het nieuwe consensus mechanisme zich bewijzen voor een blockchain met een market cap van meer dan 100 miljard euro.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.