Ethereum oprichter zegt dat Bitcoin meer moet experimenteren
Vitalik Buterin, oprichter van Ethereum, sprak deze week tijdens een Twitter Spaces over de noodzaak van schaalbaarheidsoplossingen voor Bitcoin. Hij wees op verschillende experimenten die Ethereum de afgelopen jaren heeft uitgevoerd.
Maar volgens Buterin is het grootste probleem van Bitcoin de politiek die eromheen hangt. Hij zei dat Bitcoin ‘een hele vreemde politiek’ heeft en dat hij er niet echt een klik mee heeft.
Lage transactiesnelheid is pijnpunt van Bitcoin
Meer dan 32.000 mensen luisterden naar het gesprek tussen Buterin, Eric Wall en Udi Wertheimer, waarin ze bespraken wat Bitcoiners kunnen leren van Ethereum.
Het trio behandelde een van de belangrijkste pijnpunten van Bitcoin: de trage transactiesnelheid en de behoefte aan schaalbaarheidsoplossingen. Ofwel de snelheid waarmee mensen de digitale asset kunnen verzenden en ontvangen te verhogen.
‘Als we willen dat Bitcoin meer is dan alleen betalingen, heeft het schaalbaarheidsopties nodig zoals Plasma of ZK Rollups,’ zei Buterin.
Dit is wat Bitcoin kan leren van Ethereum
Beide oplossingen zijn al getest op Ethereum. Optimism en Arbitrum zijn succesvolle voorbeelden van “rollups” die als casestudies kunnen dienen voor Bitcoin, voegde hij eraan toe. ‘Het zou goed zijn om een open geest te hebben ten opzichte van oplossingen op basis van ZK-snarks.’
Wat dit allemaal betekent leggen we in een artikel later deze week uit.
Ethereum heeft de afgelopen jaren geëxperimenteerd met een breed scala aan schaalbaarheidsoplossingen en is bezig met de nieuwste update, EIP-4844, die blob blocks introduceert en tot 100.000 transacties per seconde mogelijk maakt.
Wall zegt dat Bitcoin deze experimenten zou moeten bestuderen, uit angst dat het ecosysteem uiteindelijk minder veilige rollups zal hebben. Buterin reageerde dat het voorstel waarschijnlijk ‘weerstand zal oproepen bij beveiligingsdeskundigen.’
Aanval op Bitcoin laser maximalisme
Wall, die recentelijk op de voorgrond treedt met de Taproot Wizards, bracht het beveiligingsmodel van Bitcoin en de harde limiet van 21 miljoen ter sprake. Buterin zei dat hij hiermee heeft geworsteld, maar wees op Ordinals als een redelijk prijsmechanisme om de afnemende block subsidies en daaropvolgende beveiligingsproblemen op te vangen.
Buterin is ook van mening dat Ordinals hebben gezorgd voor een terugkeer naar een cultuur van bouwers, wat volgens hem erg goed is.
Hij voegde eraan toe dat hij zeker tekenen van hoop ziet nu we Ordinals hebben en noemde ze een echte tegenaanval op laser-eyed maximalisme.