Ethereum stijgt 10% maar futures op all time low richting The Merge

De koers van ethereum is de afgelopen 24 uur met 10% gestegen waardoor een de prijs van ether nu 1811 euro is. Over iets meer dan een maand is The Merge, en de futuremarkten lijken zich te hedgen.

Ethereum stijgt 80%

Op 2 juli behaalde de koers van ethereum het laagste punt van het jaar. Je kon je ether aan de straatstenen niet kwijt en dat is maar goed ook. Op die dag werd ether verhandeld voor iets meer dan 1000 euro.

Inmiddels is de koers met 80% gestegen en op het moment van schrijven is de waarde 1811 euro.

Economen zeggen dat markten en grafieken niet liegen. De markt maakt zich op voor The Merge op 19 september. Wat dat is leggen we later in dit artikel uit. De koersgrafiek hierboven vertegenwoordigt de spotmarkt, zo wordt de normale prijs genoemd.

Gokken op een lagere koers ethereum

Daarnaast is er ook nog de futuresmarkt, een markt waar traders contracten kopen om te gokken op een stijging (long) of een daling (short). De data laat zien dat de futuresmarkt is gedaald naar een historisch dieptepunt. Volgens Arcane Research is dit een nieuwe tradingstrategie waar de grote jongens verwachten dat de prijs van ethereum op de spotmarkt hard zal dalen na The Merge.

Het bedrag dat je moet betalen voor een short- of long contract wordt een premium genoemd. Overigens zijn dit soort contracten niet alleen om te gokken, maar dienen ook als hedge. Als een verzekering tegen heftige bewegingen op de markt.

Zo kan je een ether kopen om te hopen op een prijsstijging, en kan je tegelijkertijd een shortcontract afsluiten voor het geval de koers daalt.

Korting op premie ethereum future

Ethereum-futures worden altijd tegen een kleine premie verhandeld in vergelijking met spotprijzen. Dit is normaal gesproken geen probleem en wordt ook bij andere crypto’s gehanteerd. Maar wat als het verschil uit de hand loopt?

De cijfers van vorige week laten zien dat de premie op Ethereum-futures groter wordt ten opzichte van spotprijzen. Dit begon bij cryptobeurs Binance, waarde futures maandag tegen 5% korting werden verhandeld. In de loop van deze week zagen we dit patroon ook op andere beurzen.

Dit is niet de eerste keer dat de futures met een korting worden verhandeld, maar het is de laagste ooit.

Miners gaan in verzet

Wat is er aan de hand? Op 19 september wordt The Merge uitgevoerd. Dit komt er op neer dat Ethereum stopt met het minen en dat ze overgaan op een andere manier om consensus te bereiken. Dit zorgt voor een sneller netwerk en dat het energieverbruik met 99,99% zal dalen.

Vreugde al om zou je zeggen, maar niet voor miners. Hun hele verdienmodel valt in duigen. Daarom zijn er miners die dreigen een hard fork uit te voeren om door te gaan met het minen van ethers. Grote kans dat niemand deze nieuwe ‘ethers’ als echte ethers zal zien, maar voor nu kunnen de miners daar in ieder geval snel geld mee verdienen.

Fonds Galois Capital wil profiteren van The Merge en een potentiële hard fork, ze maken gebruik van een delta-neutrale strategie, waarbij spot- en short-kwartaalfutures van gelijke grootte worden aangehouden. Sinds ze dit hebben aangekondigd is de korting op ETH-futures ontstaan.

Afgekeken van bitcoin cash hard fork

Stel dat na The Merge een hard fork wordt uitgevoerd, dan zijn er in wezen twee blockchains met elk hun eigen munt. Galois Capital gokt dat de nieuwe hard fork munt een deel van de waarde zal afsnoepen van de huidige ether koers.

Dit is niet de eerste keer dat traders het spelletje zo spelen. In augustus van 2017 had Bitcoin te maken met een hard fork, hieruit is Bitcoin Cash geboren. De premie op bitcoin futures hadden destijds zelf te maken met een korting van 9%.

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.