Ethereum update uitgesteld tot januari 2019

De nieuwste update van het Ethereum platform wordt verplaatst naar januari 2019. De verwachting was dat deze eigenlijk al in november doorgevoerd zou worden, maar dat kan nu niet doorgaan. Waarom is dat zo? En wat gaat er veranderen met deze update?

Het Ethereum project is verdeeld in vijf fases: Olympic, Frontier, Homestead, Metropolis en Serenity. Metropolis is vervolgens weer onderverdeeld in Byzantium en Constantinople. Byzantium is op 16 oktober 2017 geïmplementeerd, Constantinople wordt binnenkort verwacht. De update wordt uitgevoerd door middel van een hard fork, een splitsing in de blockchain. Maar daar zit nu dus een vertraging in.

 

Waarom kan de update niet in november doorgaan?

Op 14 september werd bekend dat de geplande hard fork op schema lag voor release in november. Dit is de Constantinople update en deze zou worden getest op 14 oktober. Dit was een schatting. De precieze datum en tijd was afhankelijk van de rekenkracht op het Ethereum testnetwerk. En hierin zit het probleem.

De rekenkracht op het Ethereum testnetwerk viel hoger uit dan verwacht. Daardoor werden blokken op dit testnetwerk sneller gemined dan vooraf voorspeld. De update kwam hierdoor een dag eerder dan de nodes en miners op het testnetwerk verwachtten. Ze waren hier simpelweg niet op voorbereid. Dit leidde tot een hoop onduidelijkheid en complicaties. De Ethereum Foundation heeft daarom besloten de update uit te stellen tot januari.

Van Proof of Work naar Proof of Stake

Ethereum wil van een Proof of Work (PoW) systeem overgaan naar een Proof of Stake (PoS) systeem. Dit houdt in dat er na verloop van tijd niet meer gemined gaat worden op het Ethereum netwerk, maar dat een ander systeem daarvoor in de plaats komt. Op die manier moet Ethereum energiezuiniger en efficiënter worden. Deze overgang van PoW naar PoS wordt definitief met de Serinity update. Constantinople maakt deze overgang makkelijker.

Wat verandert Constantinople aan Ethereum?

De belangrijkste verandering is de invoering van de difficulty bomb. De ‘difficulty bomb’ zorgt ervoor dat het minen op het ethereum netwerk moeilijker wordt. Dat wil zeggen dat de rekensom die moet worden opgelost moeilijker is. Het minen van ether wordt dan minder aantrekkelijk.

Ook wordt de beloning voor het minen steeds minder, en duurt het langer voordat een nieuw block wordt gevonden op het netwerk. Op een gegeven moment is het niet langer rendabel om te minen op het netwerk. De difficulty bomb is overigens in september 2015 al bedacht (maar nooit tot uitvoering gebracht), vlak nadat het Ethereum netwerk ontstaan is.

En dit maakt de weg weer vrij voor PoS. Deze overgangsperiode van PoW naar PoS wordt ook wel de ‘Ethereum Ice Age’ genoemd.

Wat is het verschil tussen PoW en PoS?

Proof of Work Proof of Stake
Beloning voor het minen aan de eerste miner De kans op het vinden van de oplossing van het block staat in verhouding met hoeveel ethers ‘gestaked’ zijn
Meer rekenkracht = meer mining kracht Meer ethers = meer mining kracht
Hoge elektriciteitskosten Lage elektriciteitskosten
Miners minen samen en zijn zo minder gedecentraliseerd Het minen is gedecentraliseerd
Miners moeten bewijs leveren om een block te vinden Miners moeten ethers staken voor het vinden van een block
De miners verdienen een block beloning ‘Validators’ ontvangen transactiefees
Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.