Verwachting Ethereum: grote update in maart 2023

Het jaar is bijna voorbij, maar de cryptowereld kan niet stilzitten en rustig terugkijken op een bewogen jaar. Ook 2023 belooft weer een jaar vol ups en downs te worden, met onder andere een grote update voor Ethereum.

De ontwikkelaars van Ethereum verwachten dat in maart 2023 update ‘Shanghai’ uitgerold kan worden.

Nodes kunnen weer bij hun Ethereum

Een van de belangrijkste wijzigingen is dat alle nodes die ether gestakede hebben voor The Merge op 15 september 2022, hun coins weer kunnen unstaken. Lastig om hier een goed woord voor te vinden, maar het komt neer op dat nodes die ethers hebben vastgezet op de Beacon Chain, hun ETH kunnen losmaken om er mee te doen wat ze willen.

De Beacon Chain werd in december 2020 gelanceerd, en gebruikers konden hier hun ethers staken in smart contracts, als beloning krijgen ze rente uitbetaald. Maar het was alleen niet duidelijk wanneer gebruikers die rente en de gestakede coins uit het smart contract konden halen.

Ethereum van voor The Merge

Deze Beacon Chain werd verder nog niet gebruikt voor apps of transacties, dat gebeurde op de normale blockchain van Ethereum. Op 15 september 2022 fuseerden de Beacon Chain en de normale blockchain van Ethereum tot één blockchain.

De Shanghai-upgrade, formeel bekend als Ethereum Improvement Proposal 4895 (EIP-4895), moet er dus voor zorgen dat alle ethers die tussen december 2020 en september 2022 op de beacon chain zijn vast gezet, weer beschikbaar zijn.

Daarnaast moet Shanghai de weg vrijmaken voor meer schaalbaarheid en een betere transactiedoorvoer.

Op testnetten Ethereum werken opnames al

Ontwikkelaar Marius van der Wijden bevestigde dat volledige en gedeeltelijke opnames al werken op twee private Ethereum-testnetten. Ergens volgende week wordt een openbaar testnet gelanceerd.

Een testnet is een proefversie van de blockchain die het gedrag van de hoofdketen zoals Ethereum nabootst. Hiermee kunnen programmeurs applicaties testen zonder het risico te lopen echte crypto te verliezen.

Sharding vooruitgeschoven

EIP-4844 is ook belangrijk en aanvankelijk werd verwacht dat deze samen met Shanghai live zou gaan. Dit verbetervoorstel zou de eerste stap moeten zijn naar iets wat sharding genoemd wordt. Kortgezegd worden delen van de blockchain kleine scherven in plaats van 1 grote vaas. Scherven passen wel door de brievenbus, terwijl je moet aanbellen als je een grote vaas moet bezorgen.

Uiteindelijk is besloten om EIP-4844 niet mee te nemen met de Shanghai-upgrade. Op 8 december zei ontwikkelaar Tim Beiko tijdens de Ethereum Core Developers Meeting dat de focus moet liggen op het zo snel mogelijk uitrollen van Shanghai, zonder eventuele vertragingen die zouden kunnen ontstaan door EIP-4844.

Beiko zegt dat iedereen het erover eens was om Shanghai zo snel mogelijk uit te brengen en om deze direct op te laten volgen door EIP-4844.

Sharding komt in 2023 en 2024

Volgens de Ethereum Foundation wordt sharding geïmplementeerd via een meerfasige upgrade die is ontworpen om de schaalbaarheid en capaciteit van Ethereum te vergroten. Het netwerk krijgt meer capaciteit krijgt om gegevens op te slaan en te openen.

Mooie woorden, en in de praktijk moet dit ervoor zorgen dat tweedelaagsoplossingen nog goedkoper uitgevoerd kunnen worden. Een voorbeeld van een succesvolle tweede laag is Polygon (MATIC).

Verwacht wordt dat alle losse updates om sharing mogelijk te maken in 2023 en 2024 worden uitgerold.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.