11% van alle Ethereum vastgezet in smart contract van ETH 2.0

Er zijn op dit moment meer dan 13 miljoen ethers vastgezet via staking op ETH 2.0, volgens analysebureau Glassnode is dat 10,9% van alle ethers in omloop. Van die 13 miljoen, behoort 4,13 miljoen tot Lido, en Coinbase, Kraken en Binance hebben samen bijna 3,5 miljoen ETH, of ongeveer 27% van de totale vastgezette ethers.

Door deze cijfers lijkt het of er een paar whales zijn, maar in werkelijkheid zijn de ethers van deze beurzen van duizenden, al dan niet miljoenen gebruikers.

Merendeel staat onder water

Ethereum heeft sinds het behalen van zijn all time high ongeveer 75% aan waarde moeten inleveren. Hierdoor staat de meerderheid van de stakers onder water, aldus Glassnode. Dat proberen we in de grafiek hieronder duidelijk te maken. Sinds het begin van het groene vak is het mogelijk om te staken en iedereen die tot het einde van het groene vak ether kocht, staat nog in de plus.

Maar iedereen die later is ingestapt staat flink in de min. Waarom hebben die investeerders dan niet het gewoon hun ethers verkocht? Dat gaat niet zo maar, maar dat leggen we later in dit artikel uit.

Bron: Tradingview

Samen staken

In december van 2020 lanceerde Ethereum een nieuwe blockchain genaamd de Beacon Chain. Dit moet uiteindelijk de ruggengraat worden van ETH 2.0, die geheel op proof of stake draait. Gebruikers kunnen ether storten als hun stake (aandeel) in het netwerk en hier rente over verdienen.

Het minimale aantal om te staken is 32, tegen de huidige koers van ether is dat meer dan 36 duizend euro. Aangezien niet iedereen dit bedrag ergens heeft liggen, is het mogelijk om samen met andere gebruikers deel te nemen. Dit gaat via een pool of via een exchange. Kennelijk hebben veel gebruikers van Lido, Binance en de andere genoemde beurzen hier gebruik van gemaakt.

Ethereum 2.0 komt dichterbij, maar exacte datum niet bekend

Op dit moment draait Ethereum nog op de oude blockchain, die gebruik maakt van proof of work. Het is de bedoeling dat de oude en de nieuwe blockchains worden samengevoegd, en dit evenement wordt The Merge genoemd. Wij durven niet met zekerheid te zeggen wanneer The Merge plaatsvindt, aangezien er al veel beloftes zijn gedaan over een deadline door developers en Vitalik Buterin, maar deze zijn helaas nooit behaald.

In de afgelopen week heeft het Sepolia-testnet van Ethereum met succes de proof-of-work (PoW) -keten gemerged met de proof-of-stake (PoS) -keten, en werd de tweede van drie openbare testnetten “samengevoegd”, waardoor de Ethereum 2.0-upgrade een stap dichterbij komt.

Uitbetalen na The Merge

Maar pas als de echte The Merge plaatsvindt kunnen gebruikers hun ether uit het staking-contract halen.

Lido stelt gebruikers in staat om ETH vast te zetten met behulp van automatische, zelfuitvoerende financiële smart contracts. Ze krijgen hun rente uitbetaald in stETH, die uiteindelijk 1:1 kunnen worden ingewisseld voor Ethereum, maar dat is uiteraard pas mogelijk na The Merge.

Die synthetische ethers zouden daarom ten alle tijde evenveel waard moeten zijn als de onderliggende ethers.

Koersen lopen niet meer gelijk

In de cryptowereld zijn ideeën vaak mooier dan de realiteit, en dat is bij stETH ook het geval. In de grafiek hieronder wordt de waarde van stETH uitgedrukt in normale ethers. De blauwe stippellijn is 1 eth en de oranje lijn de koers van stETH. In een ideale wereld zou die oranje lijn altijd gelijk moeten zijn aan de stippellijn.

En nu komt het, deze stETH kunnen weer gebruikt worden om mee te handelen, te lenen en weer te staken op andere platformen (niet op ETH 2.0). Het geplaagde crypto-leenbedrijf Celsius had een enorme hoeveelheid stETH en gebruikte deze fondsen, die eigenlijk van hun gebruikers zijn, om te lenen en te staken.

Van Celsius naar Lido

Celsius werkt door klantendeposito’s, in dit geval in de vorm van ether, te staken bij opbrengstgenererende gedecentraliseerde financiële (DeFi) -protocollen zoals Lido. In ruil daarvoor ontvangt Celsius stETH, dat in waarde stijgt naarmate de stortingen beloningen opleveren. Celsius verdient geld door zijn klanten het beloofde rendement te betalen, dat was tussen de 6% en 8%, en houdt de rest.

De waardepropositie voor gebruikers van Celsius is dat hen een vast rendement op hun ETH wordt beloofd en het aan het bedrijf wordt overgelaten om uit te zoeken hoe dat rendement op betrouwbare wijze kan worden gegenereerd.

Opnames stopzetten

Wederom klinkt dit mooi, totdat de waarde van stETH en ETH niet meer gelijk is en door paniek op de markt gebruikers hun ETH van Celsius willen afhalen. Celsius werd gedwongen om hun stETH te verkopen om aan meer ETH voor klanten te komen, maar dit zorgde ervoor dat de prijs van stETH nog verder zakte. Uiteindelijk besloot Celsius om hun gebruikers te benadelen door opnames van ETH stop te zetten.

Wat kunnen we hiervan leren? Er is een grote kans dat als de exacte lanceerdatum van The Merge bekend wordt, de koers als een raket zal stijgen. Maar tegelijkertijd kunnen bij diezelfde lancering miljoenen gebruikers eindelijk hun vastgezette ethers weer verkopen als ze dat willen.

Daarnaast zal iedereen die stETH heeft deze willen inwisselen voor echte ethers. Als deze twee ten tijde van The Merge niet dezelfde waarde hebben, kan het wel eens heel bloederig worden voor Lido en haar gebruikers.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.