Wat kunnen Bitcoin, Cardano, Solana en andere crypto’s nog inbrengen tegen Ethereum?

Vanochtend is The Merge van Ethereum met succes uitgevoerd. Dat verandert niet alleen de blockchain van Ethereum, maar is ook van grote invloed op Bitcoin, Cardano en alle andere concullega-crypto’s.

Energieverbruik Bitcoin en Ethereum

Er zijn verschillende onderbouwde schattingen gedaan naar het energieverbruik van Ethereum na de overstap op proof of stake. Doordat er geen miners meer nodig zijn wordt verwacht dat het energieverbruik zal dalen met 99,95%. Dat vergt wat uitleg.

Tot vanochtend maakte Ethereum net als Bitcoin gebruik van proof of work. Hierbij raden miners getalletjes en diegene die als eerste de juiste vindt mag een blok (gevuld met transacties) toevoegen aan de blockchain. Voor elke transactie in dat blok krijgt de miner een fee, maar ook voor het winnen van het raadspelletje krijgen ze een beloning.

Die beloning is deels bedoeld om de kosten te dekken van de miners. Ze moeten natuurlijk apparatuur aanschaffen, koelsystemen aansluiten en een dak boven hun hoofd bieden. Maar de meeste kosten komen op conto van de energierekening (lijkt Nederland wel).

Bron: Digiconomist

Ethereum zet Bitcoin op eiland

Hoe meer spelers meedoen aan het mining-spelletje, hoe moeilijker het wordt voor een enkele speler om iets te winnen. Deze machines verbruiken enorme hoeveelheden energie. Een enkele Ethereum-transactie was volgens de Digiconomist verantwoordelijk voor dezelfde hoeveelheid energie die het gemiddelde Amerikaanse huishouden in een week verbruikt.

Energieverbruik zorgt voor uitstoot en dit is tegen het zere been van veel groene bewegingen en politici. Bitcoin en Ethereum worden hierdoor vaak in het verdomhoekje gezet. Tot nu toe dan.

Beleggers die niet dol waren op het energiegebruik van proof of work aarzelden om in Ethereum te investeren. Tesla trok zich terug om Bitcoin als betaalmiddel te accepteren, vanwege de ecologische voetafdruk van de munt.

Met proof of stake heeft Ethereum een duidelijk verhaal voor elke belegger die zich enigszins houdt, of moet houden zoals Tesla, aan een ESG-standaard.

In een onderzoek van de Amerikaanse regering staat dat Ethereum verantwoordelijk is voor 20-39% van het energieverbruik van alle cyrptominers bij elkaar. Bitcoin werd geschat op 60-77%. Vanwege The Merge kan dit argument niet meer gebruikt worden tegen Ethereum.

Ethereum en Bitcoin deelden lange tijd de spotlight, maar ETH doet met liefde een stapje opzij waardoor Bitcoin alleen in de schijnwerpers staat. Qua energieverbruik lijkt Ethereum niets meer te vrezen te hebben van politici.

Solana, Cardano en Polygon moeten marketing aanpassen

Een van de andere effecten van proof of stake op Ethereum, is dat de zogenaamde Ethereum Killers zich niet meer kunnen onderscheiden. Deze killers worden laag 1-oplossingen genoemd, omdat ze een eigen blockchain (laag 1) hebben, denk hierbij ondere aan Solana, Cardano, Avalanche, Tron, Polkadot en Radix.

De koersen van deze crypto’s hebben sinds hartje zomer een stijgende lijn gezien. Maar zowel laag 1-, als laag 2-oplossingen (een laag bovenop een andere blockchain) zoals Polygon, verliezen hun belangrijkste onderscheidende eigenschap: duurzaamheid.

Zo koos Starbucks ervoor om zijn NFT-videogame op Polygon te lanceren, vooral vanwege zijn duurzame blockchain. Het nieuwe Ethereum dwingt al deze crypto-projecten om hun verhaal aan te passen en zich te concentreren op andere zwakke punten van Ethereum zoals schaalbaarheid en transactiekosten.

Maar Ethereum heeft de naam mee, en heeft een enorme groep programmeurs en gebruikers, dus het zal voor de andere crypto’s niet gemakkelijk worden.

En daarnaast zal, als alles mee zit, volgende jaar sharding mogelijk worden op Ethereum. Moeilijk woord maar het komt neer op meer transacties per seconde en dus lagere kosten.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.