Ethereum verbrandde sinds EIP-1559 al meer dan 8 miljard euro aan ethers

In augustus 2021 onderging Ethereum de London hard fork. Met deze hard fork werd een set van vijf Ethereum Improvement Proposals (EIPs) in het platform gebakken. De Ethereum-gemeenschap was met name enthousiast over EIP-1559, waarmee een significant deel van de transactiekosten van iedere transactie op de brandstapel gaat. In totaal is er sinds de lancering van EIP-1559 al meer dan 8 miljard euro aan ether verbrand.

Steeds minder ether in de oven

Op het moment van schrijven zitten we echter in het midden van de heftigste bearmarkt in de geschiedenis van de industrie. De activiteit op de NFT-markt zit in een enorme dip en ook de DeFi-wereld heeft zijn beste tijd gehad. Met het verdwijnen van de hype rondom die twee veelbelovende ontwikkelingen is ook de activiteit op Ethereum flink teruggevallen. Dusdanig dat het 7-daagse gemiddelde van het dagelijkse aantal transacties op Ethereum voor het eerst sinds 2020 weer onder het miljoen is gevallen.

Het verbranden van ether via EIP-1559 is afhankelijk van het dagelijkse aantal transacties en als gevolg daarvan zijn de digitale verbrandingsovens momenteel relatief leeg. Hoe lager het aantal transacties, hoe meer ruimte er in de blokken is en dat zorgt voor lagere transactiekosten. We zien de daling van de activiteit in het Ethereum-netwerk dan ook duidelijk terug in de statistieken van EIP-1559.

Op het moment van schrijven gaan er op dagelijkse basis nog iets meer dan 1.000 ethers de oven in. Daarmee scoort het momenteel de laagste aantallen sinds de introductie van EIP-1559. Zoals je kunt zien heeft Ethereum periodes gehad waarin er dagelijks gemiddeld meer dan 10.000 ethers uit de omloop verdwenen. De enorme piek van begin mei markeert de verkoop van digitaal land in de Otherside-metaverse van Yuga Labs.

EIP-1559 en deflatie

In aanloop naar EIP-1559 speculeerde de Ethereum-gemeenschap over de mogelijke gevolgen van de update voor het monetair beleid van het protocol. Het verbrandingsmechanisme van EIP-1559 betekent immers dat Ethereum op sommige momenten deflatoir kan worden. Als de activiteit op het netwerk explodeert en de transactiekosten toenemen, dan is het mogelijk dat de verbranding groter is dan de bloksubsidie voor miners.

Op dit moment is daar geen sprake van. De netto-emissie van ether ligt nu gemiddeld boven de 10.000 ether per dag. Tegen de huidige koersen vertegenwoordigt dat een waarde van ongeveer 10 miljoen euro per dag. Er zijn echter momenten geweest dat Ethereum wel degelijk deflatoir was dankzij EIP-1559.

Bijvoorbeeld in november 2021 tijdens de top van de vorige bullmarkt is de netto-emissie van Ethereum een paar dagen negatief geweest. Hetzelfde zagen we in januari van dit jaar en natuurlijk tijdens de verkoopronde van de Otherside-metaverse van Yuga Labs. Om van ether een deflatoire asset te maken heeft het protocol simpelweg meer activiteit nodig. Die is er in deze markt logischerwijs niet. Maar als we naar het grote plaatje kijken valt het qua schade op dit gebied nog wel mee voor Ethereum.

Hoewel in de maandgrafiek het aantal transacties per maand ook in een dalende trend zit, staan we nog altijd ver boven de gemiddelden van de bullrun van 2017 op 2018. Wat dat betreft worden de komende maanden belangrijk voor Ethereum. In de eerste plaats vanwege de langverwachte overgang naar Proof-of-Stake. Daarnaast is het belangrijk voor het ecosysteem dat de gebruikscijfers niet al te ver terugvallen.

Delen:

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.