Ethereum verlaagt energieverbruik met 99.99 procent

Het energieverbruik van Ethereum is met maar liefst 99,99 procent gedaald, zo valt te lezen op de website van New Scientist. Dit is gebeurd na de update genaamd “The Merge”. Met deze update is een nieuw systeem toegepast genaamd “proof of stake“, welke de vroegere “proof of work” heeft vervangen.

‘Verbijsterende vermindering’

Het Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF) heeft uitgebreide gegevens gepubliceerd over het energieverbruik van Ethereum in de afgelopen vier jaar en heeft nu soortgelijke gegevens vrijgegeven voor Ethereum. Het verbruik van Ethereum en Bitcoin nam elk jaar toe sinds de lancering in 2015.

Ethereum verbruikte in 2021 16,4 terawattuur, terwijl het op 14 september 2022 al 17,6 TWh had verbruikt en op weg was om het jaar te eindigen op 21,4 TWh. CCAF schat nu dat Ethereum slechts 6,6 gigawattuur elektriciteit per jaar zal verbruiken, wat overeenkomt met ongeveer 2000 typische huizen in het VK. Het vorige verbruik van Ethereum vanaf de lancering tot aan de Merge bedroeg 58,3 TWh. Dit is vergelijkbaar met het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van Zwitserland.

Het experiment is volgens Alexander Neumüller van de Universiteit van Cambridge een technologisch succes geweest en heeft een ‘verbijsterende vermindering’ van het elektriciteitsverbruik bereikt. Sommige analyses hebben gesuggereerd dat hoewel het energieverbruik van Ethereum is gedaald, de hardware die daarvoor verantwoordelijk was, nu voor andere doeleinden wordt gebruikt.

Bitcoin te veel gehecht aan PoW

Kyle McDonald, die zijn eigen onderzoek deed naar het energieverbruik van het Ethereum-netwerk vóór de Merge, zegt dat grote aantallen ontevreden miners die achterbleven met enorm dure, gespecialiseerde hardware en geen inkomstenbron, besloten om andere munten te blijven delven. Maar Neumüller zegt dat niet alle miners zijn overgestapt en dat er bewijs is dat velen hun hardware hebben verkocht.

Ondanks het succes van de overstap van Ethereum zeggen experts dat het bitcoin-netwerk te veel gehecht is aan zijn huidige proof-of-work-benadering om het voorbeeld te volgen. Ethan Vera, mede-oprichter van cryptocurrency-bedrijf Luxor Mining, zegt dat het “opnieuw opbouwen” van Bitcoin op een proof-of-stake-systeem een “fundamentele verandering” zou zijn die zou leiden tot een “harde splitsing” van het netwerk.


Toon is hoofd Marketing & Communicatie bij BLOX. Zo nu en dan maakt hij er graag de tijd voor vrij om een bijdrage te leveren aan deze nieuwssite. Toon schrijft dan vooral over de opmerkelijke gebeurtenissen en zet zijn overtuigingskracht in om bitcoin onder het grote publiek bekend te maken. Hij was onder meer te gast bij NOS, RTLZ, De Telegraaf, FD, Marketingfacts, BNR, Quote, Satoshi Radio en Bitcoin Magazine.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.