Ethereum voert grotendeels succesvolle test uit met Proof of Stake

Zoals veel van jullie weten, zal Ethereum binnenkort overstappen naar een Proof of Stake netwerk. Gisteren voerden Ethereum ontwikkelaars de eerste grote test uit van deze overstap. Deze ging goed, met uitzondering van kleine probleempjes.

Shadow fork

Ethereum ontwikkelaars hebben grotendeels met succes proof of stake getest op het mainnet. Dit deden zij op een zogenaamde ‘shadow fork’. Dit wordt gemaakt door een netwerk (dat al in gebruik is) met een klein aantal nodes te forken. Deze shadow fork behoudt de kenmerken en geschiedenis van de echte Ethereum blockchain, waardoor het transacties van het hoofdnetwerk naspeelt.

Bij deze oefening splitsen nodes zich af van het hoofdnetwerk, om vervolgens de upgrade uit te voeren – zonder de rest van het netwerk te beïnvloeden. Tim Beiko legde deze situatie uit in een Github post. Hij leidt de core protocol meetings voor Ethereum.

“Shadow Forks geven ons een meer realistische omgeving om in te testen dan het lanceren van nieuwe testnets, omdat bestaande testnets al transacties hebben die organisch gebeuren, en een grote state size & blockgeschiedenis die nodes onder meer stress zetten dan nieuwe testnets”, zei Beiko. “Ze laten ons dus toe om ‘echte’ prestatiemetingen te doen op de nodes, zonder de werking van het netwerk te beïnvloeden.”

De foutjes

Er gingen enkele dingetjes fout bij het testen volgens via de twitter van Marius van Der Wijden, een developer van Ethereum. Hij merkte dat als eerste probleem Nethermind, een op Ethereum gebaseerde leverancier van softwaresystemen, en Hyperledger Besu, een op Java gebaseerde open-source Ethereum-client, problemen ondervonden.

Daarnaast kwam er een foutje naar boven over het gaslimiet; de maximale hoeveelheid gas die een gebruiker kan verbruiken om een transactie uit te voeren. “De standaard gaslimiet is ingesteld op 8 miljoen, maar miners stemden voor 30 miljoen. Omdat de meeste validators met de standaardwaarde zouden werken, zou de gaslimiet snel dalen.”

The merge

Gisteren was dus de eerste keer dat de ontwikkelaars een test uitvoerden op een versie van het echte mainnet. Deze test op de shadow fork was bedoeld om de Ethereum ontwikkelaars te helpen zich voor te bereiden op ‘the merge‘.

Voor de mensen die dit nog niet weten; the merge is een verandering van Proof of Work naar Proof of Stake.  Deze volgende fase van Ethereum zorgt ervoor dat de blockchain niet meer wordt beveiligd door miners, maar ‘stakers’. Dit betekent dat gebruikers Ethereum kunnen inzetten om het netwerk veilig te houden. Hier krijgen ze vervolgens een beloning voor.

Een belangrijke bijkomstigheid, is dat hierdoor het verbruik van Ethereum zal dalen met 99,9%. Dit is een groot voordeel voor mensen die crypto met proof of stake te vervuilend vinden.


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.