Ethereum weer een stap dichter bij The Merge: Sepolia succesvol

Zoals menig investeerder weet, ondergaat Ethereum aan het eind van het jaar een grote ontwikkeling genaamd ‘The Merge’. Dit is bedoeld om het Ethereum-netwerk over te laten stappen op proof of stake, wat een aantal voordelen heeft ten opzichte van proof of work.

Sepolia

Ethereum-fanaten kunnen The Merge al ruiken. De ontwikkelaars zorgden woensdag namelijk voor een samenvoeging met het Sepolia testnetwerk. Deze uitvoering is met succes voltooid, en hiermee zijn Ethereum ontwikkelaars weer een stap dichter bij de echte Merge.

Sepolia’s proof of work keten is dus samengegaan met een proof of stake keten. Hiervoor moesten node-operators, van de proof of work èn de proof of stake kanten van het testnet, hun client-software updaten. Het doel hiervan was om te controleren of de ‘validatie knooppunten’ van de twee Sepolia ketens kunnen samenwerken.

De echte Merge komt eraan

Deze test, zoals nu gebeurd is bij Sepolia, werd al eerder uitgevoerd op het Ropsten netwerk (het oudste netwerk van Ethereum). Het uitvoeren van dit soort samenvoegingen op een openbaar testnetwerk is bedoeld als een oefening voor het hoofdnetwerk.

Hoewel er nog geen exacte datum is vastgesteld, is de main blockchain van Ethereum toch binnenkort aan de beurt (naar schatting eind 2022). Voordat dit gebeurt, moet er nog één testnet ‘gemerged’ worden. Dit is het Goerli testnet, waarvan de samenvoeging de komende weken op de planning staat.

Hierna kan de gehele Ethereum-community uitkijken naar het lang verwachte, definitieve proof of stake netwerk van Ethereum.

Waarom proof of stake?

Een van de belangrijkste redenen waarom de Ethereum-community naar de merge uitkijkt, is omdat het netwerk hierna minder energie nodig heeft. Daarnaast wordt het makkelijker om deel te nemen aan het beheer van het netwerk. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is ETH storten – that’s it!

Op dit moment moet je nog steeds ETH-miners kopen om het netwerk te beheren, en dan moet je deze ook nog onderhouden. Na de overstap vermindert het energieverbruik van Ethereum naar schatting met 99%.


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.