EU: aftellen tot crypto wetgeving MiCA is officieel begonnen
Het aftellen naar een gereguleerde EU-cryptozone is begonnen. De publicatie van de cryptowet MiCA van de Europese Unie in haar officiële publicatieblad betekent namelijk het begin van een formeel proces. Tegen het einde van 2024 moeten de uiteindelijke vergunningsvereisten, regels voor stablecoins en antiwitwasregelgeving van kracht worden.
Het aftellen is begonnen
Op 9 juni werd de wetgeving Markets in Crypto Assets (MiCA) van de Europese Unie gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie. Hiermee begint de aftelling voor de wet die vanaf 30 december 2024 van kracht wordt.
Het wetsvoorstel werd op 31 mei ondertekend en tot wet verklaard, na zijn introductie in 2020. Het doel van de wet is om een consistent regelgevend kader voor crypto-activa te creëren in alle lidstaten van de Europese Unie.
Ondanks dat de regels officieel binnen 20 dagen van kracht worden, zullen ze pas vanaf 30 december 2024 volledig van toepassing zijn. Sommige specifieke onderdelen van de wetgeving zullen echter al eerder in werking treden, namelijk op 30 juni 2024.
Een gelijk speelveld
De wetgeving ontvangt veel lof van zowel cryptocurrency-dienstverleners als van crypto-voorstanders. Dit omdat het wettelijke kader zorgt voor een geharmoniseerde marktomgeving in heel Europa rondom regelgevende vereisten en operationele procedures.
Belangrijke elementen van de MiCA-wetgeving zijn de registratie- en autorisatievereisten voor uitgevers van cryptocurrencies, beurzen en aanbieders van wallets.
Volgens de nieuwe regels moeten uitgevers van stablecoins aan bepaalde veiligheids- en risicobeperkende vereisten voldoen. Daarnaast moeten aanbieders van cryptocurrency-bewaardiensten voldoende beveiligings- en veiligheidsmaatregelen nemen om potentiële cyberbeveiligings- en operationele tekortkomingen aan te pakken.
De wetgeving voorziet tevens in een raamwerk om marktmanipulatie, handel met voorkennis en manipulatie binnen de cryptocurrency-sector te voorkomen.
De VS kent nog veel onduidelijkheid
Intussen komen cryptomarkten en -exploitanten in de Verenigde Staten juist steeds meer onder druk te staan. Helemaal nu de Securities and Exchange Commission juridische stappen heeft ondernomen tegen Binance en Coinbase, twee van de grootste cryptobeurzen ter wereld. Beide beurzen worden beschuldigd van het opereren als niet-geregistreerde brokers en het aanbieden van ongeregistreerde effecten.