EU waakhond gaat ICO’s beoordelen

ICO’s worden voortaan beoordeeld door de European Securities and Markets Authority (ESMA). Dat doen zij om te bepalen hoe ze coin offerings moeten reguleren. Dit maakte voorzitter Steven Maijoor op 8 oktober bekend aan het Europese Parlement.

Sommige ICO’s worden door ESMA als financieel instrument bestempeld. Is dit het geval? Dan worden ze ook als zodanig gereguleerd. Wat er met de overige ICO’s moet gebeuren? Dat weten ze nog niet. Hierover zei Maijoor het volgende:

“Als raad zullen we de komende tijd bedenken wat we met ICO’s doen die buiten de juridische kaders vallen. We verwachten eind dit jaar hierover te rapporteren.”

Met deze aanpak volgt ESMA de SEC, haar Amerikaanse tegenhanger. Deze toezichthouder besloot in februari al om de meeste ICO’s als securities te reguleren. Ze heeft toen alleen niet gezegd om welke tokens het precies gaat. Dat bekijken ze dus ook per ICO. Wel maakte de SEC bekend dat ether niet als financieel instrument behandeld zal worden.

Verder onderzoek naar ICO’s

ESMA onderzocht ook hoe ICO’s zich verhouden tot traditionele methodes voor kapitaalwerving.

Volgens Maijoor is tot nu toe nog niet duidelijk wat een digitale beursgang precies voor meerwaarde heeft. Ook vindt hij dat de opkomende markt moeite heeft met het bewijzen van haar levensvatbaarheid.

Duidelijkheid over regulering

De uitspraak van Maijoor geeft meer duidelijkheid over de weg die de EU in wil slaan met ICO-regulering. Andrea Enria, voorzitter van de European Banking Authority, had begin dit jaar hele andere ideeën over het reguleren van digitale beursgangen.

Het leek hem in eerste instantie goed om de industrie gewoon zijn gang te laten gaan. Volgens Enria is het beter om de markt met zachte hand te reguleren. Daar komt hij nu op terug: “This is not working as expected,”.

Hij had de verwachting dat het waarschuwen van consumenten voldoende is om de markt in toom te houden. Consumenten zien nog steeds niet in dat hun kapitaal risico loopt en dat er geen vangnet is, aldus Enria

Delen:

Thijs is gastauteur bij BTC Direct. Hij doet niets liever dan de koers analyseren en schrijven. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij veel ervaring. Hij houdt zich namelijk al sinds zijn tienerjaren met blockchain bezig.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Laat een reactie achter