De euro als betaalmiddel viert vandaag 20e verjaardag
Sinds 1999 wordt de euro gebruikt op de financiële markten, maar je kon er nog niet mee betalen. Dat kan vanaf 1 januari 2002, vandaag precies twintig jaar geleden. In dit artikel kijken we naar de euro, en de relatie tot bitcoin.
Geldvoorraad stijgt
De euro wordt uitgebracht door de Europese centrale bank, en dat ze dol zijn op deze fiatvaluta, zie je in de grafiek hieronder. Dit is de M3-geldvoorraad, zo’n beetje elke uitgegeven euro. Niet alleen contant, maar ook giraal en in de vorm van schulden en obligaties.
Balans centrale bank
Vooral sinds de coronacrisis is de euro gewild bij de ECB. De grafiek hieronder laat de balans van onze centrale bank zien. Deze ging jarenlang geleidelijk omhoog, totdat in maart 2020 de economieën op slot gingen, en de ECB zich geroepen voelde om veel geld in Europa te pompen.
Meer waard dan dollar
En hoe doet de euro het buiten de eigen grenzen? Hieronder de dollarkoers van de euro. Sinds de lancering van de euro als betaalmiddel is de waarde ontzettend hard gestegen. Maar dit hield in 2008 op, toen verspreidde de economische crisis zich van Amerika naar de rest van de wereld. In de jaren daarna hadden we natuurlijk te maken met de eurocrisis.
De bodem voor de EURUSD waarde lijkt in 2017 te zijn gevonden, maar doordat de ECB, maar ook de Amerikaanse centrale bank (en de Chinese etc.) hun munt devalueren door er meer van in omloop te brengen, is het voor iedereen een race naar de bodem.
En dan komen we bij bitcoin. Op het moment dat de koersgroei van de euro stokte tijdens de crisis, werkte iemand die zichzelf Satoshi Nakamoto noemde aan een briljant plan. Zij, of hij, haalde inspiratie uit eerdere pogingen om een vorm van digitaal geld te ontwikkelen die niet in beheer is bij centrale banken. Dit culmineerde tot de bitcoin whitepaper.
Op onderstaande grafiek is goed te zien dat de waarde van bitcoin vanaf halverwege 2020 ontzettend hard omhoog schoot. Is het toeval dat dit samenvalt met het begin van de financiële maatregelen vanwege de coronacrisis, en het moment dat de balansen van centrale banken exponentieel groter worden?
Vanaf het moment dat de eurobalans groeide, behaalde de aandelenmarkten, bitcoin, maar ook de vastgoedmarkt record na record. De inflatie begon bij de assets, maar is inmiddels verspreid naar boodschappen en consumentengoederen.
Het wordt een lastig jubileumjaar voor de euro. Blijft iedereen vertrouwen hebben in deze ooit zo stabiele munt? In het verlengde daarvan, is een monetair systeem gebaseerd op fiatgeld nog de juiste? Mocht de wereld op zoek gaan naar een alternatief, in 2009 werd een muntje gelanceerd die fiat wel eens van de troon zou kunnen stoten.