Deze Europese cryptocurrency beurs is gehackt voor 4,25 miljoen euro aan bitcoin, ethereum en XRP

De Europese cryptobeurs ETERBASE is onlangs gehackt, aldus een aankondiging op twitter. Er is voor 4,25 miljoen euro (5 miljoen dollar) buitgemaakt. Volgens eigen zeggen zijn alleen de hot wallets geraakt.

Een hete portemonnee?

Een hot wallet is een cryptocurrency wallet die is verbonden met internet. Beurzen gebruiken hot wallets om snel toegang te hebben tot coins zodat gebruikers direct toegang hebben tot hun coins. De tegenhanger hiervan is een cold wallet, ofwel een offline bewaaroplossing. Denk hierbij aan hardware wallets zoals Ledger of Trezor.

Gelukkig is ETERBASE transparant, in hun verslagje schreven ze dat de hot wallets voor Ethereum (en ERC-20-tokens), Tron, Tezos, Bitcoin, Algorand en XRP zijn gehackt. Het zou gaan om een bedrag van 4,25 miljoen euro.

Het Slowaakse ETERBASE heeft contact gelegd met alle andere beurzen om ervoor te zorgen dat de genoemde walletadressen niet worden geaccepteerd.

Volgens Coinmarketcap staat ETERBASE op plek 292 qua handelsvolume, dus het is geen grote speler.

Belang van een goede wallet

Vorige maand schreven we ook over een andere hack, hoewel dat meer een soort uitgebuite slimmigheid was. Een oude investeerder verloor 1.400 bitcoins (tegen de huidige koers iets meer dan 12 miljoen euro) toen hij of zij door een vervalst bericht een update accepteerde van zijn wallet. De wallet verbond hierdoor met de verkeerde server en de gebruiker zag zijn rijkdom verdwijnen als een dief in de nacht.

Handelen zonder derde partij

Terug naar ETERBASE, dit is een gecentraliseerde beurs, wat betekent dat als je gebruik wil maken van hun diensten, je jouw crypto naar hun stuurt. Zij beheren de crypto in hun wallet en jij kan lekker traden met deze coins.

Een hack zoals deze laat zien waarom decentrale beurzen steeds populairder worden en marktaandeel afsnoepen van ‘traditionelere’ beurzen. Vorige maand waren er momenten dat de decentrale beurs Uniswap een hoger handelsvolume had dan Coinbase Pro. Uniswap verwerkt dagelijks meer dan 100.000 transacties ter waarde van honderden miljoenen dollars.

Bij een decentrale beurs (DEX) stuur je je coins niet naar een derde partij zoals ETERBASE, maar verbind je je eigen wallet aan de beurs en vanuit daar wordt middels smart contracts gehandeld. Er is geen tussenpartij die je coins in hun eigen hot- of cold wallet opslaat, hierdoor is er minder kans op risico’s.

Geen KYC en eigen liquiditeit

Nog een voordeel is dat je geen ID hoeft op te sturen om gebruik te maken van een DEX. Een nadeel van een DEX is dat er geen groot bedrijf achter zit die voor liquiditeit kan zorgen. Maar dat probleem lijkt opgelost te zijn door cryptogebruikers zelf. Een van de mooie uitvindingen van DeFi is dat er smart contracts geschreven zijn waardoor gebruikers hun bitcoins, ethers en andere coins uitlenen aan een DEX en daar een beloning voor krijgen.

Een nadeel kan zijn dat de transactiekosten hoger zijn bij een DEX dan bij een gecentraliseerde beurs. Elke transactie wordt namelijk direct bijgeschreven op de blockchain (meestal die van Ethereum). Bij een gecentraliseerde beurs worden transacties pas op de blockchain vastgelegd als je je coins van de beurs haalt en naar je eigen wallet stuurt.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.