22 Europese landen werken samen met blockchain

De Digital Day 2018 heeft geleid tot het tekenen van een blockchainsamenwerking tussen 22 Europese landen. Dat meldt de Europese Commissie in een persbericht.

De Digital Day staat in het teken van het stimuleren van technologische innovaties in Europa. Verschillende onderwerpen kwamen aan bod, waaronder kunstmatige intelligentie en de blockchain technologie.

Wat houdt de samenwerking in?

De samenwerking moet ertoe leiden dat Europese landen meer samenwerken om kennis en expertise te delen op het gebied van blockchain technologieen. Het gaat hierbij vooral om het stimuleren van blockchain projecten in de publieke en private sector. De techniek leent zich naast het uitwisselen van waarde ook uitstekend voor de gezondheidszorg, de logistiek en de energievoorziening.

Europese landen zullen nu gaan samenwerken om dit soort initiatieven beter uit te kunnen werken. De volgende landen doen mee aan de samenwerking: België, Bulgarije, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Ierland, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. Andere leden van de Europese Unie en van de Europese Economische Ruimte zijn ook uitgenodigd om deel te nemen aan deze samenwerking.

De Europese Commissie wil hiermee een stimulerende omgeving bieden voor nieuwe projecten in overeenstemming met de huidige EU-wetgeving. Volgens het persbericht heeft de Europese Commissie dit jaar al 80 miljoen euro geïnvesteerd in blockchain projecten. Dit budget wordt in 2020 met 300 miljoen euro uitgebreid.

Digitale Economie en Samenwerking

Mariya Gabriel is blij met de samenwerking. Zij is Europees Commissaris van Digitale Economie en Samenleving. ‘In de toekomst gebruiken alle openbare diensten de blockchain technologie. De blockchain is een geweldige kans voor Europa en haar lidstaten om hun informatiesystemen te heroverwegen. Daarnaast kan de blockchain de bescherming van persoonsgegevens bevorderen, en nieuwe zakelijke kansen creëren. Dit allemaal ten gunste van burgers, overheidsdiensten en bedrijven,’ aldus Gabriel.

Europa en blockchain

Verschillende landen in Europa of op Europees grondgebied zijn al serieus bezig met blockchain initiatieven. Zo wordt Zwitserland door haar positieve crypto-klimaat ook wel crypto-valley genoemd.

De cryptobeurs Bitfinex overweegt mede hierdoor te verhuizen naar Zwitserland. Vandaag werd bekend dat cryptocurrency exchange OKEx naar Malta zal verhuizen. OKEx is de tweede grootse crypto exchange ter wereld. De cryptobeurs volgt hiermee het voorbeeld van Binance, dat eerder is verhuisd naar Malta. De verhuizing van deze bekende cryptobeurzen naar Europees grondgebied kan indirect leiden tot meer blockchain projecten in deze landen.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.