Europa schrapt verbod op bitcoin uit voorstel MiCA

Een paar maanden geleden was er sprake van een voorstel vanuit het Europees parlement om cryptocurrency´s die gebruikmaken van proof-of-work te verbieden vanwege het energieverbruik. Mocht deze wet aangenomen worden, dan betekent dit de facto een verbod op bitcoin in Europa. Gelukkig werd gisteren bekend dat dit niet door gaat.

Energieverbruik Bitcoin

De reden waarom er gesproken werd over een verbod op proof-of-work, is vanwege het energieverbruik van bitcoin.

De discussie rondom het energieverbruik van crypto komt niet uit de lucht vallen. Vorig jaar verbood China het minen van bitcoin vanwege het energieverbruik. In Europa werd deze discussie ook gevoerd, maar deze was nooit echt van enige substantie tot november 2021. Toen schreef een Zweedse overheidsinstantie een open brief met een oproep om het minen van crypto te verbieden.

Politici uit verschillende EU-lidstaten steunden deze oproep, maar gelukkig waren er ook politici en belanghebbenden die liever kijken naar regulering dan een regelrecht verbod.

Verbod is uit voorstel gehaald

Toch werd het verbod meegenomen in MiCA, dit staat voor Markets in Crypto Assets en is een set regels en richtlijnen voor EU-lidstaten. In paragraaf 61 (9c) staat dat proof-of-work verboden zou moeten worden.

Het Duitse nieuwsplatform BTC-ECHO heeft een nieuwe versie van het MiCA-voorstel gelezen. Deze is gemaakt in opdracht van het Europees Parlement en wat opvalt is dat de controversiële paragraaf 61 (9c) volledig is geschrapt. Ofwel, geen voorstel voor een verbod op bitcoin meer.

Dit werd ook bevestigd door Stefan Berger, een Duitse politicus die namens het CDU deelneemt aan het Europese parlement. Berger is tevens de voorzitter van de commissie voor economie en valuta en heeft hierdoor een dikke vinger in de MiCa-pap. Hij bevestigt in de tweet hieronder dat de paragraaf geschrapt is, maar waarschuwt dat er nog wel gestemd moet worden over het hele MiCa-voorstel.

Verbod op bitcoin

Vooral aan de linkerkant van het politieke spectrum werd hierover geklaagd. De fracties van Links, de Groenen en de Sociaal-Democraten vroegen:

​​”In het bijzonder mogen zij (de crypto-serviceproviders) de aankoop of handel van dergelijke crypto-activa niet vergemakkelijken en mogen zij geen bewaardiensten aanbieden voor dergelijke crypto-activa.”

Dat zou de doodsteek betekenen voor de hele legale crypto-industrie van Europa, niet gek dus dat er flink tegen geageerd werd.

Uitstel stemming vanwege controverse verbod

Oorspronkelijk zou afgelopen maandag (28 februari) gestemd worden over de volledige MiCA, maar Berger schortte de stemming echter op.

Tegen BTC-Echo zegt Berger:

​​”Er is bevestigd dat er een meerderheid was voor het uitstellen van de MiCA-stemming. De reden was de kwestie van proof-of-work. De onderhandelingen zijn inmiddels hervat. We willen de MiCA nu zo snel mogelijk door het EU-parlement krijgen; tot slot volgt een trialoog.”

Een trialoog is hetzelfde als een dialoog, maar dan met drie in plaats van twee partijen. In dit geval de Europese Commissie, het Europese parlement en de lidstaten. Maar eerst moet er een nieuwe datum geprikt worden waarin het Parlement samenkomt om te stemmen over de MiCA.

Transparant over energieverbruik

In een eerder interview zei Berger dat hij inderdaad niet voor een verbod op bitcoin is, maar het wel belangrijk vindt dat crypto-projecten transparant zijn over het te verwachten energieverbruik. Dit ziet hij graag terug in de whitepaper van nieuwe cryptoprojecten

Het liefst met een soort keurmerk, afgegeven door een onafhankelijke partij.

“Wat ik wil is dat we in het whitepaper, in de filosofie, duidelijk moeten maken of het een validatieproces is dat meer energie nodig heeft of niet… Ik hoop dat we een compromis kunnen sluiten.”

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.