Europees raamwerk voor meer toezicht op cryptocurrency in de maak

Wetgevers moeten nadenken over het maken van pan-Europese regels voor cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum om consumenten beter te beschermen, aldus de European Banking Authority (EBA).

Geen bedreiging voor financiële stabiliteit

Afgelopen week publiceerde de EBA een rapport waarin ze schreven dat cryptocurrency-activiteit in de EU voorlopig nog ‘relatief beperkt’ is, dus er is geen onmiddellijke bedreiging voor de financiële stabiliteit.

Wallets en handelsplatformen buiten schot

Het rapport zoomde ook in op de consument. Diensten zoals walletaanbieders en handelsplatformen (brokers zoals BTC Direct of een exchange zoals Binance) vallen niet onder bestaande wetgeving voor financiële diensten op EU-niveau. Mogelijk vallen deze handelsplatformen wel onder nationale wetgeving maar deze regels zijn niet overal in Europa hetzelfde.

“Deze factoren geven aanleiding tot mogelijke problemen, zoals consumentenbescherming, operationele weerbaarheid, marktintegriteit en het level playing field,” aldus het rapport. “De EBA is van mening dat er voordelen zouden zijn voor de Europese Commissie met betrekking tot de kosten-batenanalyse om de situatie te beoordelen.”

Raamwerk aanbieden

Ook merkte de EBA op dat toezichthouders moeite hebben met het monitoren van activiteiten rondom cryptocurrency. De meeste jurisdicties in de EU eisen onvoldoende rapportages van bedrijven die zich met cryptocurrency bezig houden, daar vallen ook financiële instellingen onder die nog onderzoeken of crypto opgenomen moet worden in hun portefeuille.

De oplossing voor de EBA is om een raamwerk aan te bieden aan alle EU-landen om gemeenschappelijk en volgens dezelfde standaard te kunnen monitoren. Het Engelstalige rapport van de EBA vind je hier (PDF).

De European Banking Authority zorgde eerder voor een hernieuwing van de Europese antiwitwaswetgeving (AML).

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.