Europese Unie plant een pilot voor DeFi

In een gloednieuw rapport van de Europese Commissie schrijft het belangrijke orgaan van de Europese Unie over de intentie om een beter regelgevend kader te scheppen voor de DeFi-markt. De Europese Commissie ziet vooralsnog weinig waarde voor de ‘echte economie’, maar erkent dat DeFi waarde heeft in de virtuele economie. Later dit jaar wil het een pilot lanceren om de DeFi-wereld beter in de gaten te houden.

Het rapport van de Europese Commissie komt interessant genoeg op het moment dat het Terra-protocol onder de druk bezweken is. In eerste instantie schoot de UST onder de dollarkoers en daarna trok het LUNA en enkele DeFi-projecten met zich mee. Ook de bitcoin koers heeft het zwaar met het falen van Terra en is inmiddels naar een koers van ongeveer 26.000 euro gezakt. Met de pilot wil de Europese Commissie proberen om de op dit moment ongereguleerde DeFi-markt beter te controleren.

Automatische controle van compliance

Het idee is om een manier van toezicht in elkaar te zetten waarmee projecten automatisch gecontroleerd kunnen worden. “[…] we proberen een mechanisme op te zetten voor de automatische monitoring van compliance met de regels door het lezen van de transactiegegevens op de blockchain”, aldus de Europese Commissie. Hiermee hoopt het regelgevende orgaan van de Europese Unie te kunnen profiteren van de transparantie van blockchain technologie.

Op de manier die de Europese Commissie voor ogen heeft, hoeven marktparticipanten niet actief data te verzamelen en verifiëren voor de toezichthouders. Het gaat dus om een oplossing die ook in het voordeel van de industrie is. Nu is het natuurlijk de vraag in hoeverre de Europese Commissie dat voor ogen heeft en of het een haalbaar plan is.

Europese wetgevers zien grote risico’s met DeFi

Ondanks dat de Europese Commissie aangeeft de innovatie binnen DeFi als een kans te zien, erkennen ze ook de vele risico’s die het met zich meebrengt. Vooral de quasi-anonieme aard van DeFi betekent dat het lastig is om alles en iedereen te controleren. Hetgeen kwaadwillenden in theorie veel ruimte geeft om mensen op te lichten. Zeker in het kader daarvan is het interessant dat de Europese Commissie op zoek gaat naar een geautomatiseerde oplossing.

Verder maakt de Europese Commissie zich zorgen over de snele groei van het DeFi-ecosysteem. Met name vanwege het feit dat stablecoins daar een prominente rol in spelen. Een angst die we deze week nog zagen uitkomen met de val van de UST-stablecoin en het Terra-protocol. Dat is niet alleen slecht nieuws voor investeerders, maar ook voor de reputatie van de industrie. Buitenstaanders kunnen vaak het onderscheid tussen projecten niet maken en gooien alles op één hoop.

Zelfs bitcoin heeft het met een koers van 26.000 euro per bitcoin moeilijk met de val van het Terra-ecosysteem. De Europese Commissie geeft verder aan dat het de innovatie niet de kop in wil drukken met al te zware regelgeving. Dat is in ieder geval een hoopgevend statement voor de DeFi-wereld, al is het met de politiek altijd maar afwachten hoe de regels uiteindelijk uit de spreekwoordelijke bus komen.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.