Geert Wilders Europa

Europese verkiezingen stemwijzer: wat vindt de Nederlandse politiek van bitcoin en blockchain?

De Europese verkiezingen komen er weer aan, op wie ga jij stemmen?

Om het jou makkelijker te maken, hebben wij alvast de cryptocurrency stemwijzer gemaakt. Scheelt jou weer verkiezingsprogramma’s afstruinen!

Wat vinden de zeven grootste partijen van bitcoin, cryptocurrency en blockchain?

We onderscheiden drie categorieën:

  1. Voor cryptocurrency en/of blockchain
  2. Tegen cryptocurrency en/of blockchain
  3. Neutraal/geen mening

Voor

D66: ‘Ruimte voor blockchaintoepassingen’
Blockchain, not bitcoin?

In het verkiezingsprogramma van D66 kunnen we niets terugvinden over cryptocurrency. Wél wordt er kort gesproken over blockchain, in de vorm van digitale innovatie:

‘Daarnaast moet veel aandacht uitgaan naar het bouwen van een sterke positie in belangrijke nieuwe technologieën met een brede toepassing zoals artificiële intelligentie, kwantumcomputing, cybersecurity en blockchaintoepassingen voor bijvoorbeeld logistieke ketens of contractbeheersing.’

In het onderdeel over financiën vermijdt D66 cryptocurrency. Het lijkt er dus op dat D66 zich met name richt op de blockchaintechnologie, niet op cryptocurrency.

Lees hier (PDF) het partijprogramma van D66.

Neutraal

Forum voor Democratie: Stoppen met de euro
De partij van Thierry Baudet wil stoppen met de euro. Een referendum moet daar meer duidelijkheid over bieden. Maar in het partijprogramma kunnen we helaas niets vinden over bitcoin en cryptocurrency.

Lees hier (PDF) het partijprogramma van FvD.

SP: Er moet een alternatief komen voor de euro
De SP gooit met de tomaat naar de euro. Zij vinden dat de huidige Europese valuta geen toekomst heeft. Maar wat is dan het beste alternatief? Dat laten zij in het midden. Wij geven het antwoord alvast: bitcoin.

Lees hier (PDF) het partijprogramma van SP.

PVV: Impliciete hint naar bitcoin?
Lekker kort, dat is de beste samenvatting van het verkiezingsprogramma van de PVV. Het PDF-bestand is slechts één pagina lang. Wel vinden we een stiekeme hint naar bitcoin.

Het standpunt: ‘Nederland weer baas over eigen geld. Buiten de EU en buiten de eurozone worden wij weer baas over ons eigen geld.’

En dat kan het best met bitcoin, al zal Geert dat wel niet bedoelen. (Of probeert Wilders hiermee GeertCoin weer op de markt te zetten? Vragen, vragen..)

Lees hier (PDF) het partijprogramma van PVV.

CDA: Niets
Nada, noppes.

In het verkiezingsprogramma van het CDA komt niet één keer het woord, bitcoin, cryptocurrency of blockchain voor. Dat scheelt je trouwens wel weer 105 pagina’s lezen!

Toch benieuwd? Lees hier (PDF) het partijprogramma van CDA.

GroenLinks: Ook niets
We kunnen er kort over zijn. Ook GroenLinks besteedt geen aandacht aan bitcoin en cryptocurrency in haar partijprogramma.

Wil je de standtpunten toch lezen, bekijk dan hier (PDF) het partijprogramma van GroenLinks.

Tegen

VVD: ‘Onderzoek de ontwikkeling van een crypto-euro’
De VVD erkent cryptocurrency, dat is in ieder geval al iets! Maar niet op de manier zoals BTC Direct dat zou doen. De partij van Mark Rutte ziet in bitcoin en cryptocurrency een risico, en vindt dat mensen beschermd moeten worden voor dit soort risico’s.

Daarom pleit de VVD voor een crypto-euro. Dat is een ‘cryptocurrency’ die uitgegeven wordt door de Europese Centrale Bank. Eigenlijk gewoon de euro dus, maar dan met een hippe naam ervoor.

Lees hier (PDF) het partijprogramma van VVD.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.