Koers

Evergrande wankelt en neemt aandelenmarkt mee, wat is impact op Bitcoin?

Hoe graag we bitcoin ook zien als een onafhankelijke munt die zich nergens van aan trekt, kunnen we de cryptocurrency niet helemaal meer los zien van de wereldeconomie. En in die wereldeconomie is er een heleboel gaande. De Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande heeft miljarden euro’s aan schulden en staat op omvallen. Wat heeft dit voor impact op bitcoin?

Bitcoin en de dollar

Daarover later meer, maar eerst een belangrijke grafiek. Bitcoin lijkt een omgekeerde relatie te hebben met de Amerikaanse dollar: stijgt bitcoin? Dan daalt de dollar. En andersom.

Die omgekeerde relatie zie je op de grafiek hieronder. De groene lijn is de bitcoin koers, de rode lijn is een gewogen gemiddelde van de waarde van de dollar in o.a. de euro, de Japanse yen en het Britse pond.

Wat is de verklaring achter die relatie? De dollar is nog steeds de wereldreservemunt, en wanneer deze zwakker wordt, zoeken investeerders naar andere activa om hun vermogen te beschermen tegen inflatie. Dat kan bijvoorbeeld bitcoin zijn.

Op dit moment wordt de dollar juist sterker, en dat heeft zijn weerslag op bitcoin. Sinds maandag 6 september bevindt bitcoin zich in een dalende trend.

Maar waarom wordt de Amerikaanse dollar nu juist sterker? Dat heeft te maken met onzekerheid op de financiële markten.

Wereldwijde onzekerheid

Het gaat namelijk niet goed met de Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande. Het bedrijf verkeert al enige tijd in grote financiële problemen, en beleggers vrezen voor een faillissement. Dat faillissement kan verstrekkende gevolgen hebben voor de Chinese en internationale economie.

Het bedrijf heeft zo’n 260 miljard euro aan schulden, naar verluidt is Evergrande hiermee één van de bedrijven met de hoogste schulden ter wereld. De aandelenkoers van het Chinese vastgoedbedrijf bevindt zich nu op het laagste punt in 11 jaar.

Hieronder een overzicht van de gebeurtenissen bij Evergrand, afkomstig van Tradingview. Klik op de grafiek om deze te vergroten:

Dat niet alleen, verschillende centrale banken nemen deze week een besluit over het al dan niet aanpassen van de rente. Naast de Amerikaanse centrale bank nemen onder andere de centrale bank van Engeland, Japan, India, en Brazilië een besluit. Dit zorgt ook voor onzekerheid voor beleggers.

De Hang Seng index, de aandelenindex van Hongkong daalt vandaag met 3%. Het is wachten op de opening van de Amerikaanse aandelenmarkt, maar onze eigen AEX opende vanmorgen met een daling van 0,85%. Een schijntje voor de cryptomarkt, maar een grote beweging voor aandelen.

De aandelenmarkten wereldwijd wankelen dus, en tegelijkertijd stijgt de Amerikaanse dollar. Investeerders lijken hun heil te zoeken in de wereldreservemunt. Kijken we naar de omgekeerde relatie met bitcoin, dan kan dat op korte termijn dus slecht nieuws zijn voor de cryptomunt.

Frank Smits

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Recente artikelen

Analyse: wat doet bitcoin na de sinterklaasdip?

Net als de mijter van sinterklaas, kleurde de crypto markt helemaal rood dit weekend. De…

2 uur geleden

Vandaag lancering decentrale crypto beurs SundaeSwap op testnet Cardano (ADA)

SundaeSwap is bijna klaar om gelanceerd te worden op het testnet van Cardano. Dit testnet…

3 uur geleden

Twee grote hacks crypto beurs BitMart, wallets Ethereum en Binance Smart Chain geplunderd

Twee wallets van cryptobeurs BitMart zijn gehackt. Het gaat om zogenaamde hot wallets, deze staan…

5 uur geleden

Rechterhand Warren Buffet prijst China voor het verbieden van cryptocurrency’s

Charlie Munger, de legendarische Amerikaanse investeerder, miljardair en rechterhand van Warren Buffet, heeft de Chineze…

1 dag geleden

Schrijf je in voor webinar RTL Z Crypto, in samenwerking met BTC Direct

Vanaf maandag 6 december tot en met maandag 31 januari zendt RTL Z in samenwerking…

2 dagen geleden

Angstaanjagend patroon kan bitcoin onder 10.000 dollar duwen, aldus Louis Navellier

Navellier & Associates oprichter Louis Navellier ziet een donkerzwart scenario voor bitcoin als een serieuze…

2 dagen geleden

Open een gratis account bij BTC Direct en ontvang €10,- starttegoed!

Claim direct je €10,-