Ex-adviseur Chinese centrale bank: heroverweeg crypto-ban

Huang Yiping, een voormalig adviseur van de People’s Bank of China (PBoC), vindt dat de Chinese regering zich eens goed achter de oren moet krabben. Volgens Yiping is het verbod op crypto niet houdbaar op de lange termijn. De econoom denkt dat het op korte termijn gunstig kan zijn, maar op lange termijn kan China hierdoor juist in de problemen komen.

Bezorgd over toekomst

De voormalig functionaris van de Chinese centrale bank heeft voor ophef gezorgd door zijn uitspraak om het cryptoverbod te herzien. Huang was bezorgd over de toekomst van fintech in China. Dit meldde hij in een toespraak in december, maar deze werd drie dagen geleden pas gepubliceerd.

De cryptowereld ontwikkelt zich elke dag, en Huang vindt dat een permanent verbod op crypto kan leiden tot veel gemiste kansen voor het land. Hierin benadrukt hij vooral de kansen omtrent blockchain en tokenization. Hij beschouwt deze technologieën als “zeer waardevol”. “Het verbieden van cryptocurrency’s kan op korte termijn praktisch zijn, maar of het op lange termijn duurzaam is, verdient een diepgaande analyse,” zo vertelt Huang.

Hij is een erg genuanceerd persoon, aangezien Huang naast zijn positieve blik op blockchains en tokenization, negatief tegenover Bitcoin staat. Huang stelde dat Bitcoin niet echt een valuta is, omdat het intrinsieke waarde mist. Deze uitspraak doet waarschijnlijk veel pijn bij echte Bitcoiners. Hij zegt ook dat een aanzienlijk deel van de Bitcoin-transacties verband houdt met het illegale circuit.

Hoe staat China tegenover crypto?

De Chinese regering is niet blij met crypto. In 2021 verbood het Aziatische land alles wat met crypto te maken had (behalve hun eigen digitale munt). China is bang voor het oncontroleerbare karakter van digitale valuta’s, tenzij het land hier zelf iets mee doet.

Hier heeft de ontwikkelaar alleen niet echt een oplossing voor: “Er is geen bijzonder goede manier om stabiliteit en functie te garanderen over hoe cryptocurrency’s moeten worden gereguleerd, vooral voor een ontwikkelingsland, maar uiteindelijk moet er misschien toch een effectieve aanpak worden gevonden.”

Ondanks het verbod bleef China op nummer twee staan van grootste ‘Bitcoin-mining-land’. Er bestaat dus waarschijnlijk nog een grote cryptogemeenschap in het land. Zoals velen al weten kan je decentrale projecten wel verbieden, maar nooit echt verbannen.

Hoofdredacteur gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.