Ex-CEO Mt. Gox wil overgebleven geld niet ontvangen

In een Reddit-post van woensdag 4 april heeft Mark Karpelès een boekje opengedaan over de nasleep van het faillissement van zijn exchange. Karpelès is de ex-CEO van het inmiddels failliete Mt. Gox. In zijn bericht uit hij nogmaals zijn excuses, en geeft hij aan dat hij geen geld wil ontvangen uit het faillissement van zijn handelsplatform. Daarnaast zegt hij dat gebruikers hem alles kunnen vragen wat ze willen.

In november vorig jaar meldt de Wall Street Journal dat Mark Karpeles nog miljoenen dollars kan ontvangen die overblijven uit het faillissement van Mt. Gox. Maar Karpelès hoeft zelf geen geld te ontvangen uit het faillissement:

‘Wanneer een organisatie failliet gaat, worden de overgebleven activa meestal verdeeld over de aandeelhouders, als onderdeel van de liquidatie. Dat is nu eenmaal hoe een faillissementswet redelijkerwijs kan werken. Maar toch, in dit geval produceert het een enorm onsmakelijke uitkomst.’

‘Dit zou namelijk betekenen dat de aandeelhouders van Mt. Gox weglopen met meer dan 160.000 bitcoins. Ik wil dat niet. Vanaf dag één heb ik nooit verwacht ook maar iets te krijgen van dit faillissement.’

MtGox

MtGox werd opgericht in 2010, en was daarmee een van de eerste bitcoin exchanges ter wereld. Maar de bitcoinbeurs was niet onomstreden:

  • In 2011 is de exchange slachtoffer voor het eerst slachtoffer van een hack: een hacker verandert de waarde van een bitcoin naar een cent en verstuurde vervolgens ongeveer tweeduizend bitcoins naar zijn adres.
  • In 2014 is het weer raak, nadat op 24 februari bekend werd dat het handelsplatform opnieuw is gehackt.
  • Volgens een gelekt intern document van 24 februari hebben hackers ruim 740.000 bitcoins buitgemaakt.
  • Op 28 februari 2014 vraagt Mt. Gox zijn faillissement aan in Tokyo, en op 9 maart in de Verenigde Staten. Dit betekent het einde van MtGox.

Curator

Begin maart van dit jaar werd bekend dat de curator van het failliet verklaarde Mt. Gox ruim vierhonderd miljoen dollar aan bitcoins heeft verkocht, om de gedupeerden in fiat geld terug te betalen. Doordat er in korte tijd veel bitcoins zijn verkocht, zorgde deze grote verkooporders voor een flinke prijscorrectie: de bitcoin daalde in rap tempo.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.