Exit scam bij DeFi-project Meerkat Finance? 26 miljoen euro weg op Binance Smart Chain

Meerkat Finance, een gedecentraliseerd financieringsproject, heeft op Telegram laten weten dat ze door een hack voor 31 miljoen dollar aan crypto-activa kwijt zijn. Maar on-chain-gegevens laten zien dat het misschien niet zo eenvoudig is.

26 miljoen euro kwijt

Meerkat Finance is een yield farming pool die draait op de Binance Smart Chain, en werd eergisteren gelanceerd. In de officiële Telegramgroep werd gisteren bekend gemaakt dat hun smart contract gecompromitteerd is.

Het project werd vervolgens leeggezogen van ongeveer 13 miljoen BUSD en ongeveer 73.000 BNB, die in totaal nu 26 miljoen euro waard zijn. Het geld werd overgemaakt naar meerdere nieuwe blockchain-adressen.

Blockchain data laat zien dat de vermeende hacker(s) de kluis hebben leeggemaakt door een smart contract van Meerkat te wijzigen via het account van de oorspronkelijke Meerkat-ontwikkelaar.

Bron: bscscan.com

Is het een bewuste exit scam?

Dat suggereert dat ofwel de private key van de Meerkat programmeur is gestolen of dat dit door het project zelf gedaan is. Dat laatste lijkt vergezocht, maar de cryptowereld heeft vaker te maken gehad met exit scams. Er zijn twee tekens die hier op wijzen. De eerste is dat de website van Meerkat is verwijderd. Daarnaast is ook het twitteraccount van Meerkat Finance offline gehaald.

Bron: https://meerkat.finance/

Binance onderzoekt voorval

Een vertegenwoordiger van Binance zei in het officiële Chinese Telegram-kanaal van de beurs dat ze de abnormaliteit van het Meerkat-project hebben opgemerkt. Ze werken samen met auditkantoren Certik, PeckShield en Slowmist om het voorval te onderzoeken.

De vertegenwoordiger voegde verder een link toe voor slachtoffers van de ‘Meerkat Finance rug pull’ om problemen te melden en op de hoogte te blijven van de ontwikkeling.

Wat is een exit scam?

Met een rug pull wordt eigenlijk een exit scam bedoeld. In dit geval is het een oplichting die begint met het schrijven van een smart contract en het maken van nieuwe tokens. Vervolgens wordt er hype gecreëerd door te spammen in Telegram-groepen of Twitter, gevolgd door een listing op een decentrale beurs en het storten van wat liquiditeit.

Vervolgens is het wachten op gebruikers die hun Binance Coin inwisselen voor de nieuw gecreëerde token, waarna de makers de liquiditeitspool leeghalen. Gebruikers en investeerders blijven zo over met niets meer dan een waardeloze munt.

Jerrymie Marcus

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Recente artikelen

Flinke dip bitcoin: reden voor paniek of is er niets aan de hand?

In de nacht van zaterdag op zondag viel de bitcoin koers plotseling met duizenden euro’s…

12 uur geleden

Polkadot, Cardano en Solana zijn populairste staking coins voor passief inkomen en rente

Cardano en Polkadot staan bovenaan het lijstje van coins die het meest worden vastgezet om…

14 uur geleden

Nieuw Bitcoin ETP fonds goedgekeurd in Duitsland, vanaf volgende week beschikbaar

Iconic Funds heeft in Duitsland wettelijke goedkeuring gekregen voor de openbare aanbieding van een fysiek…

16 uur geleden

Facebook wil eigen cryptocurrency Diem in 2021 lanceren

CNBC schrijft dat Facebook van plan is om dit jaar nog Diem (voorheen Libra) te…

18 uur geleden

Bitcoin daalt 10.000 dollar in 5 dagen: einde bull markt of tijdelijke correctie?

Het kan snel gaan, vijf dagen geleden was bitcoin nog 10.000 dollar (8.286 euro) meer…

18 uur geleden

Vandaag is het Dogeday 420, Snickers en Milky Way vieren mee met Dogecoin

Waar alle coins vandaag rood kleuren, houdt Dogecoin zich goed staande. De munt kan zich…

20 uur geleden

Veilig en vertrouwd bitcoin kopen bij het best beoordeelde crypto-platform van Nederland.

Ga direct naar BTC Direct