Wat verwachten experts van bitcoin prijs in de tweede helft 2020?
De een durft met volle zekerheid te zeggen dat de bitcoin koers dit jaar stijgt naar 100.000 dollar, de ander verwacht juist dat bitcoin naar 0 gaat. Kortom, de experts zijn het vaak niet met elkaar eens. Daarnaast hebben ze ook een eigen agenda.
Bovendien heeft iedereen eigen verwachtingen van de post-halving periode. Krijgen we een langzaam proces van prijsstijgingen, een bullrun of juist een felle afwijzing op 10.000 dollar? Dat laatste heeft zich natuurlijk al een paar keer afgespeeld de afgelopen maanden.
Drie redenen voor 1 miljoen dollar
We beginnen groots met een voorspelling van 1 miljoen dollar. Voormalig Goldman Sachs hedge fund manager Raoul Pal geeft drie redenen waarom bitcoin 1 miljoen dollar waard kan worden. De eerste wordt veroorzaakt door keuzes van centrale banken. Zij blijven geld printen en er lijkt geen stop te zitten op het huidige monetaire beleid. Pal koppelt dat aan de schaarste van bitcoin en de lage uitgifte van nieuwe bitcoins na de halving.
Hij is ook groot geworden met technische analyses. Pal kwam in eerste instantie uit op een koers van 40.000 dollar maar nadat hij zijn grafiek logaritmisch instelde, zag hij dat 1 miljoen dollar goed mogelijk is. Daarbij moet wel gezegd hebben dat 1 miljoen dollar de bovenkant is van een kanaal wat als ondergrens 400.000 dollar heeft.
Vraag en aanbod leiden tot 100.000 dollar
Anthony Pompliano, medeoprichter van Morgan Creek Digital, heeft een zwart wit benadering van bitcoin. Of we gaan naar nul of naar ontelbaar. En als je een getal moet plakken aan ontelbaar, dan is dat 100.000 dollar in 2021. Ook Pompliano denkt dat de lagere toestroom van nieuwe bitcoins ervoor zorgt dat bitcoin schaarser wordt en de vraag stijgt. Hij verwacht dat het pad dat de centrale banken hebben ingeslagen zorgt voor devaluatie van fiatvaluta. In het bijzonder noemt hij de huidige nul/negatieve rente en de massale kwantitatieve versoepeling. En dan wordt het tijd voor normale mensen en investeerders om zich in te dekken tegen inflate, met goud of bitcoin.
‘Ik denk dat we een gelijke vraag blijven zien, maar nog waarschijnlijk een grotere vraag gaan zien in de loop der tijd. Als je die toename van de vraag krijgt, maar je krijgt een daling van het inkomende aanbod, neemt de economie van vraag en aanbod het over en krijg je een stijging van de prijs.’
Duitse bank verwacht 90.000 dollar
De Duitse bank BayernLB schreef voor de jaarwisseling over bitcoin in verschillende rapporten. En zelfs deze bank is positief. De analisten van BayernLB zijn in de veronderstelling dat de markt de halving van mei niet ingeprijsd heeft. Daarom voorspellen zij een bitcoin van 90.000 dollar in 2020.
Bitcoin is gedoemd te falen en gaat naar nul
Ongeacht de enorme speculatie en de historische trend, denken anderen dat bitcoin te duur, te kwetsbaar en te langzaam is en ook geen intrinsieke waarde heeft. Peter Schiff is een bekende criticaster van bitcoin. Hij zegt dat bitcoin gedoemd is om tot nul te dalen. ‘Mensen kopen bitcoin alleen maar om de prijs op te drijven om bitcoin uiteindelijk weer te dumpen.’
Afhankelijk van aandelenmarkt
Maar iedereen kan een voorspelling doen en een prijs roepen, de kunst is dit de voorspelling te koppelen aan een tijdsvak. Analist Josh Rager denkt dat dit pas echt kan als bitcoin zich loskoppelt van het gedrag van de aandelenmarkt. Hij voorspelt dat als de aandelenmarkt weer een klap krijgt, bitcoin wordt meegetrokken. Dat is geen analyse van de bitcoin koers, maar van de aandelenmarkt.
Er wordt dus veel gespeculeerd, maar de argumenten van iedereen die verwacht dat bitcoin een enkeltje naar de maan boekt, komen simpelweg neer op vraag en aanbod. De vraag stijgt doordat centrale banken hun eigen fiatvaluta devalueren. En ook al stijgt de vraag niet, het aanbod verkleint waardoor bitcoin schaarser wordt.
In 2016 was er ook een halving, binnen anderhalf jaar noteerde bitcoin een recordprijs van 20.000 dollar. De geschiedenis herhaalt zich niet vaak, maar rijmt des te meer.
John
/
De analisten hierboven gaan allemaal uit van een eerlijke markt van vraag en aanbod. Maar dat is volgens mij niet zo. Ik denk dat de grote banken danwel de gevestigde financiele orde de bitcoin gekaapt/geknecht hebben. De totale marktwaarde van alle bitcoins op dit moment is 180 miljard. Dat is niet veel vergeleken met b.v. de hoeveelheid geld die ze in ‘de economie’ willen pompen n.a.v. de coronacrisis. De gevestigde financiele orde investeert maximaal 180 miljard om te voorkomen dat bitcoin meer waard wordt. Middels het opkopen en verkopen van alle bitcoin op het moment dat het hun uitkomt. Dus de prijs wordt mijns inziens volledig gemanipuleerd door grote partijen. Dat die uiteindelijk met een heleboel bitcoins in hun portefeuille eindigen als de bitcoin flopt, en dat is wat ze willen, dat is het hun waard (dat is slechts een relatief kleine investering van tientallen miljarden). En daarna hebben ze weer de alleenheerschappij over ruilmiddelen zoals geld en aandelen enzovoort, waar het de gevestigde orde om te doen is.
9 juni 2020