Mark Zuckerberg wil gegevens Facebook autoriseren via blockchain

De oprichter van Facebook, Mark Zuckerberg, is aan het overwegen om de gegevens van gebruikers van Facebook te laten autoriseren via de blockchain. Dit zegt hij in gesprek met  Jonathan Zittrain, professor aan de universiteit van Harvard. Het volledige interview kan je hieronder terug zien.


De kracht van decentralisatie

Tijdens de discussie merkte Zuckerberg op dat hij veel nadenkt over de decentrale kracht van Facebook. Zuckerberg zei dat mensen van zijn generatie in technologie zijn gegaan omdat “dit individuen kracht geeft en dat macht niet massaal gecentraliseerd is” (Redactie: ohh de ironie).

Zuckerberg denkt na over verschillende use cases voor blockchain en Facebook. Een van de ideeën is om gebruikers meer macht over hun data te geven. “Waar het op neer komt is dat je je data en informatie op een decentraal systeem bewaart, zo kan je waar dan ook inloggen zonder dat een derde partij nodig is.”

Fouten corrigeren gaat op een centraal systeem makkelijker

Hij gaat ook in op de uitdagingen van een decentrale blockchain, maar hij denkt dat bijvoorbeeld de intensieve, en dus energieverslindende aspecten uiteindelijk wel overwonnen kunnen worden. Maar er zijn ook morele overwegingen:

“Kan je vertrouwen in de goedheid van een decentraal systeem,” vraagt hij zich af. “Zo’n systeem geeft gebruikers meer controle maar dit kan ook leiden tot meer misbruik. Herzieningen zijn moeilijker dan op een centraal systeem”

Zuckerberg gaf ook een voorbeeld waarbij de decentrale structuur van Facebook al zichtbaar is, namelijk bij het aanbieden van encryptie in de berichtenservice. Zuckerberg schetste de voordelen van encryptie zoals privacy en veiligheid, maar benadrukte ook het belang van veiligheid. “Mensen hebben een bepaalde verwachting van Facebook, dat we er alles aan doen om terroristen te stoppen met het werven van mensen.”

Lees meer over privacy en veiligheid

 

Facebook neemt blockchain serieus

Begin dit jaar kwam het nieuws naar buiten dat Facebook blockchain steeds serieuzer neemt. Ze namen de start-up Chainspace over. Dit bedrijf werkt aan oplossingen voor het opschalen van de blockchain. Dit doen ze voornamelijk door sharding toe te passen op smart contracts.

Ook werd er veel geschreven over Whatsapp, welk ook onder Facebook valt. De berichtenservice zou bezig zijn met een eigen cryptocurrency.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.