Facebook stablecoin

Facebook in gesprek met exchanges om hun crypto te kunnen traden

Facebook is in gesprek met verschillende exchanges om hun cryptocurrency te kunnen verhandelen. Dat schreef Nathaniel Popper van The New York Times gisteren.

Stablecoin ontwikkelen

Het social media platform is met een team van vijftig ontwikkelaars bezig om een cryptocurrency uit te rollen. Het plan is om een stablecoin te ontwikkelen, waarmee je internationale betalingen kan verrichten. Daarmee kunnen ze de concurrentie aangaan met PayPal en Venmo.

Deze stablecoin moet de basis worden voor een betaalsysteem op Facebook, Whatsapp en Messenger. In tegenstelling tot de meeste stablecoins, wil Facebook de waarde niet alleen dekken met de waarde van de dollar. De waarde van hun coin wordt gedekt door een mandje waarin drie verschillende valuta in zitten. Hoogstwaarschijnlijk zijn dat de dollar, de euro en de yen.

Enorm bereik

Alle deze drie applicaties zijn nog steeds immens populair. Miljarden mensen, van over de hele wereld maken hier gebruik van. De doelgroep is dus immens en het project kan ervoor zorgen dat miljarden mensen voor het eerst in aanraking komen met digitale valuta. De stablecoin moet direct, zonder vertraging verhandelbaar worden tussen familie en vrienden.

Op dit moment is Facebook ook bezig om de structuur van de drie apps meer op elkaar aan te laten sluiten. Het moet mogelijk worden om berichten van de ene service naar de andere service te kunnen sturen.

Welke kant gaan ze op?

De grote vraag is hoeveel controle Facebook wil over haar eigen coin. Willen ze met hun honger naar big data elke gebruiker en haar betaalverkeer volgen? Dan is een coin op basis van blockchain misschien niet de juiste keuze, maar kunnen ze beter een centraal systeem zoals PayPal bouwen.

Stel dat het Facebook lukt om hun coin te listen op exchanges, dan geeft dat hun juristen ademruimte. De exchanges zijn dan verantwoordelijk voor een deel van het beheer van de coin en voor het controleren van klanten.

Het probleem daarbij is dat Facebook dan moeilijker geld kan verdienen met transactiefees en dat ze geen controle hebben over dat hun coin gebruikt wordt door criminelen.

David Marcus werkte eerder voor PayPal maar leidt nu het cryptoteam van Facebook. Hij sprak de verwachting uit dat de munt in de eerste helft van 2019 al gelanceerd kan worden.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.