Meer dan 3,2 miljard mensen afgesloten van Facebook cryptocurrency Libra

Een woordvoerder van Facebook heeft aangegeven dat er geen plannen zijn om Calibra (de wallet waar je Libra mee beheert) in India beschikbaar te maken. Er zijn namelijk lokale beperkingen in India die het lanceren van Calibra op dit moment niet mogelijk maakten.

Verlies grote afzetmarkt

Dit is belangrijk voor Facebook omdat ‘s werelds grootste groep gebruikers van het social media platform uit India komt. Elke maand zijn er meer dan 240 miljoen actieve gebruikers. Niet gek dat Facebook in eerste instantie Libra wilde lanceren in India.

Als Facebook de digitale valuta Libra niet in India kan aanbieden, dan wordt de afzetmarkt op de korte termijn een stuk kleiner. Tel daar bij op dat Facebook momenteel niet is toegestaan ​​in China (geblokkeerd door de Grote Firewall) en de relatie met Rusland op dit moment heel gevoelig is. Dat komt door de kritiek die Facebook kreeg voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

Optelsom

Deze drie landen zijn wat betreft het aantal potentiële gebruikers heel erg belangrijk. In India wonen ongeveer 1,339 miljard mensen, in China leven er 1,386 miljard en in Rusland 144,5 miljoen. Dat zijn bij elkaar 2,869 miljard mensen, ofwel iets meer dan 37 procent van de wereldbevolking.

En vergeet dan ook niet de reguliere landen die afgesloten zijn vanwege sancties. Denk aan de Balkan, Wit-Rusland, Birma, Ivoorkust, Cuba, Democratische Republiek Congo, Iran, Irak, Liberia, Noord-Korea, Soedan, Syrië, Venezuela en Zimbabwe. Dit zijn nog eens 402 miljoen mensen die Facebook niet zou kunnen bedienen met hun financiële diensten en cryptocurrency Libra. Dit brengt de totale omvang van de “off-limits” populatie op 3,271 miljard mensen of ongeveer 42 procent van de totale wereldbevolking.

Genoeg winst te behalen

Gelukkig voor Facebook blijven er dan nog genoeg landen over. Na India zijn hun grootste markten de Verenigde Staten, Brazilië, Indonesië, Mexico, de Filippijnen, Vietnam, Thailand, Turkije en het Verenigd Koninkrijk. Allemaal landen waar ze Libra (de crypto) en Calibra (wallet) verwachten aan te kunnen bieden.

Maar aan de andere kan, misschien wordt de houding van Facebook in India, en vice versa, wel de standaard over de hele wereld. Als dat gebeurt, dan moet  Facebook hun strategie aanpassen om de acceptatie en mogelijke inkomsten te stimuleren, zonder al te veel compromissen te moeten doen vanwege regelgeving.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.