Politiek: Facebook moet Libra dumpen en bitcoin gebruiken

Er zijn maar weinig politici die pro-crypto en pro-bitcoin zijn. Dat kan verschillende redenen hebben zoals angst, wat kan komen door een gebrek aan kennis, dat bitcoin een bedreiging is voor de status quo. Maar er is nu één Amerikaans congreslid die vindt dat Facebook moet overstappen op bitcoin, ten faveure van Libra.

‘Libra is nog steeds een shitcoin’

Congreslid Warren Davidson bereikte eerder dit jaar een onsterfelijke status toen hij Libra een shitcoin noemde. Hij vergeleek Libra met bitcoin en benadrukte het belang van het decentrale karakter van laatstgenoemde coin. Er is geen centrale autoriteit die censuur op transacties kan plegen of de waarde kan manipuleren.

“Al deze eigenschappen verschillen van wat veel mensen in de volksmond‘ shitcoin ’noemen. De waarde kan worden verstoord door een centrale autoriteit, en dat is een risico voor gebruikers.”

Centralisatie maakt Libra een security

Davidson nam deze week deel aan een podcast waarin hij zich afvroeg waarom regeringen alles willen weten over geldstromen. Hij ging ook in op de voorgestelde cryptoplannen van Facebook.

Zijn grootste zorg is het centrale karakter van Libra. Facebook bezit en beheert alle gegevens op hun platform en Davidson verwacht dat Zuckerburgs bedrijf deze mate van controle ook zal uitoefenen op elke digitale valuta die zij bouwen.

Ook verwacht Davidson dat Libra gereguleerd wordt als een effect (security), mocht de munt er ooit van komen. Hij beargumenteert dit met het feit dat de Libra Foundation de wisselkoers van de valuta kan beïnvloeden.

“Als die centrale autoriteit in staat is de waarde van Libra te manipuleren, dan kan het niet anders dan een security zijn?”

Met bitcoin minder regels

Hij gaf als voorbeeld dat de waarde van Libra zou worden geschaad als ze er voor kiezen om een valuta als de Venezolaanse Bolívar toe te voegen aan de fiat reserves.

Hij voegt hier aan toe dat Facebook beter bitcoin kan gebruiken, dan zou de app niet zo hard gereguleerd worden.

“Ik hoop dat ze het proberen omdat het een veel beter idee zou zijn dan Libra,”

Willen we vrijheid van meningsuiting?

Facebook filtert en regelt met hun algoritme al wat mensen in hun feeds zien. Davidson vraagt zich hardop af of mensen diezelfde filters ook willen op hun monetaire transacties.

“Willen we gefilterde spraak of vrije meningsuiting? Willen we gefilterde transacties of vrijheid? ‘

Libra zorgt voor beter begrip bitcoin

De host van de podcast Michael Goldstein ziet wel een voordeel aan Libra. Hij zegt dat mensen bitcoin beter zijn gaan begrijpen door de problemen met Libra. Davidson is het hiermee eens, maar hij denkt dat een beter begrip van bitcoin er ook voor heeft gezorgd dat politici zoals senator Brad Sherman nog verder met hun hakken in het zand gaan.

Nog een mooie quote uit de podcast over Joe Kernen van CNBC. Het leek alsof hij dagelijks meer leerde over bitcoin, dankzij alle discussie rondom Libra dit jaar.

“Tijdens dit Libra gedoe, konden we in realtime zien hoe Joe bitcoin begon te begrijpen door de problemen van Libra te zien.”

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.