Facebook gebruikt blockchain voor cryptocurrency Libra, lees alles over de whitepaper

Facebook kondigde vandaag aan in een whitepaper dat de langverwachte cryptocurrency, Libra, op een blockchain zal draaien. Bij de lancering wordt de blockchain beveiligd door honderd nodes. Op dit moment zijn er al 29 nodes bekend.

De coin heet dus niet globalcoin, facebookcoin of zuckcoin maar Libra. Maar allereerst, een introductievideo van Libra:

Blockchain komt in 2020, gerund door Libra Assocation

De Libra-blockchain zal worden gerund en onderhouden door de Libra Association, een non-profit organisatie uit Zwitserland. De blockchain gaat naar verwachting in 2020 al live. In de whitepaper, die vandaag is gelanceerd, staat dat de blockchain met het dilemma van Byzantijnse generaals in het achterhoofd is gebouwd. Dit betekent eigenlijk dat fout gedrag van bepaalde partijen de beveiliging van het netwerk niet in gevaar brengt.

“Libra heeft het potentieel om miljarden mensen over de hele wereld toegang te bieden tot een meer inclusief, meer open financieel ecosysteem”, zegt David Marcus, crypto manager bij Facebook.

Ander soort blockchain

Eerder deze maand werd bekend dat grote partijen staan te dringen om een node te draaien. Het kost namelijk tien miljoen dollar om lid te worden van de zogenaamde ‘Foundation,’ ofwel nodes van het eerste uur. De groep van 28 founding nodes (de 29e is Facebook zelf) bestaat onder andere uit Visa, Mastercard, Coinbase, PayPal, Uber en Lyft.

“Het Libra ecosysteem is divers, de organisaties die deel uitmaken van de pool van nodes zijn afkomstig uit verschillende sectoren bevinden zich op verschillende plaatsen in de wereld. Dit zal een sterke en gedistribueerde infrastructuur creëren.”

Let wel, dit is een heel andere benadering van een blockchain dan bij bitcoin of ethereum. Deze protocollen draaien op publieke, open blockchains. Hierbij kan iedereen ter wereld rekenkracht gebruiken om transacties op het netwerk te valideren, dit wordt ook wel minen genoemd.

In de whitepaper van Libra staat overigens wel dat uiteindelijk iedereen een node kan draaien, maar dat kan nog wel even duren. Dit staat in de whitepaper:

“De uitdaging is dat we niet geloven dat er al een bewezen oplossing is die de schaal, stabiliteit en veiligheid kan bieden die nodig is om miljarden mensen en transacties over de hele wereld te ondersteunen via een netwerk zonder rechten,” hiermee doelend op de blockchains van verschillende al bestaande cryptocurrency’s.

De verwachting is dat Facebook dit jaar in ieder geval nog een leidende rol speelt maar de verantwoordelijkheden worden langzaamaan overgedragen aan de Libra Association.

Verdere highlights:

  • Bekijk de whitepaper op de website libra.org.
  • Uiteindelijk moet je Libra kunnen verzenden via WhatsApp, Facebook en Facebook Messenger. Over Instagram is nog niet veel bekend. Het verzenden moet net zo simpel gaan als een afbeelding of gifje verzenden.
  • Facebook heeft een nieuwe programmeertaal (Move), een blockchain (Libra Blockchain), een non-profit (Libra Association), een reguleringsafdeling (Calibra) en een wallet (ook Calibra genoemd) gebouwd.
  • Er is dus al een wallet in ontwikkeling genaamd Calibra. Deze is nog niet live, maar je kan je wel alvast inschrijven voor de interesselijst. Later kan je Calibra koppelen aan je favoriete apps, zoals Facebook en WhatsApp. Voor zover bekend is Calibra een custodian wallet, wat betekent dat je je Libra laat beheren door een derde partij. Je kan in de wallet je lokale valuta omzetten in Libra.
  • Ook is de Libra Association bezig om een STO op te zetten. De bijbehorende security tokens worden Libra Investment Token genoemd. Hiermee bekostigd de stichting de kosten van het onderhouden van het netwerk.
  • De blockchain moet binnen vijf jaar een permissieloos proof-of-stake blockchain worden. Deelname is niet goedkoop, deelname kost per jaar 280.000 dollar.
  • De Libra Association bestaat uit ten minste 100 leden, met als doel om geografische diversiteit in het ledenbestand aan te brengen. Facebook is slecht een enkel lid van de vereniging en zij kunnen net als iedereen niet meer dan 1% van de stemmen hebben.
  • Het plan is om ervoor te zorgen dat alle gegevens (financieel, persoonlijk, sociaal, enz.) gescheiden blijven. In de whitepaper staat  welke gegevens worden verzameld, waar deze worden opgeslagen, wie toegang heeft tot de gegevens, waarom de gegevens worden verzameld, enz.

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.