Factcheck: Bitcoin is nog geen wettig betaalmiddel in Centraal-Afrikaanse Republiek

Er gaan een hoop berichten rond waaruit blijkt dat de Centraal-Afrikaanse Republiek bitcoin zou erkennen als een officieel betaalmiddel. Dit lijkt vooralsnog niet het geval, aangezien deze berichten allemaal een artikel quoten uit Forbes – dat geen enkele bron bevat.

Het bericht van Forbes

In dit artikel schrijft Forbes dat “de minister van digitale economie […] en de minister van financiën en begroting […] het initiatief hebben genomen tot de indiening van het wetsontwerp tot vaststelling van zowel het rechtskader voor de regulering van cryptocurrency’s als bitcoin als officiële munteenheid in de Centraal-Afrikaanse Republiek.”

Dit zou gigantisch nieuws zijn, aangezien dit pas het tweede land ter wereld zou zijn dat bitcoin accepteert als wettig betaalmiddel. Het eerste land is El Salvador, waar je sinds september vorig jaar overal met bitcoin kon betalen.

Uit het bericht van Forbes blijkt ook dat er een rechtskader voor cryptocurrency’s is vastgesteld. Dat nieuws kan wel bevestigd worden door andere nieuwskanalen, zoals de RJDH. Dit is een netwerk van journalisten voor de mensenrechten in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

De RJDH plaatste drie dagen geleden al een bericht over een wettelijk kader omtrent crypto valuta, terwijl Forbes hier vannacht pas over schreef. Het kan zijn dat de auteur van Forbes meer weet, maar deelt hierbij geen enkele bron.

Wettelijk kader, geen wettig betaalmiddel

Het is logisch dat Forbes meer gelezen wordt, maar RJDH vertelt het volgende:

“De Centraal-Afrikaanse Republiek heeft plannen gemaakt voor een sterke en inclusieve groei ten behoeve van ontwikkeling. Om dit fenomeen in te kaderen, hebben de minister van Digitale Economie, Post en Telecommunicatie en de minister van Financiën en Begroting dit wetsvoorstel ingediend tot vaststelling van een wettelijk kader dat in de Centraal-Afrikaanse Republiek crypto-valuta’s, in het bijzonder de bitcoin, regelt.”

Hieruit blijkt dat er wel degelijk een wettelijk kader komt, waardoor cryptocurrency’s – zoals bitcoin – worden gereguleerd, maar niet dat bitcoin geaccepteerd wordt als wettig betaalmiddel.

Dit blijkt ook uit een eerder bericht van Radio France Internationale (RFI), een nieuwskanaal wat aangesloten is bij de France Médias Monde-groep (deze geeft garantie op gecertificeerde, eerlijke en evenwichtige informatie).

Nog geen heldere bron

Tot nu toe is het nieuws dus niets meer dan een gerucht. Als iemand dit nieuws kon bevestigen, zou dat wel Alex Gladstein zijn. Hij is Chief Strategy Officer bij de Human Rights Foundation en houdt zich al geruime tijd bezig met de financiële inclusie door bitcoin in derde wereldlanden.

“Bitcoiner-vrienden uit Franstalig West- /Centraal-Afrika zeggen dat de aankondiging niet nieuwswaardig is. Dus waarschijnlijk niet nog een El Salvador”, zegt Gladstein op Twitter. Naast Forbes is er dus nog geen keihard bewijs. Alle nieuwsplatformen die schrijven dat bitcoin een wettig betaalmiddel is in de Centraal-Afrikaanse Republiek, geven een klassiek voorbeeld van klakkeloos overtikken, zonder enige factcheck.

Delen:

Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.