Categorieën: Bitcoin nieuws

In Facebook groepen worden nep zelfmoordpillen voor bitcoin verkocht

Een onderzoek van het BBC heeft tientallen Facebookpagina’s aan het licht gebracht die beweren een dodelijk gif te verkopen aan mensen die zelfmoord overwegen. Dit gif komt in de vorm van pillen en wordt verkocht voor bitcoin.

Een doodnormale transactie

De oplichters geven gedetailleerde instructies over hoe de gifpillen te gebruiken, en wat ze zullen doen. Ze proberen hun slachtoffers niet te ontmoedigen. Voor hen is het gewoon een andere transactie, schreef BBC-verslaggever Marco Silva, die een Facebook-groepen infiltreerde.

Silva trok de legaliteit van de onderneming in twijfel, de oplichter reageerde door te zeggen dat ze veel ervaring hebben:

“We doen dit al lang. Wees gerust, je zult je product hebben.”

De BBC noemde de chemische stof niet, maar zei dat de pillen via meer dan 60 Facebookpagina’s te koop zijn. De meeste adverteerden het als een zelfmoord hulpmiddel. Het vragen van betaling in cryptocurrency helpt hen anoniem te blijven.

Drugsverkopers bewegen zich online

De trend past in een breder patroon van verhoogde beschikbaarheid van illegale drugs die online worden aangeboden, vertelden deskundigen de BBC.

In april vertelde drugsverslavingsspecialist Adam Winstock dat veel van de 3,2 miljoen druggebruikers in het Verenigd Koninkrijk zich wenden tot receptgeneesmiddelen. Ook wordt er veel gekocht van het darkweb. Deze maakt gebruik van een gecodeerd Tor-netwerk om de locatie van de server van een site te verbergen. Daarnaast biedt het de gebruiker een manier om anoniem te kunnen kopen.

Toen de BBC Facebook confronteerde met het bewijs over de zelfmoord oplichters, verwijderde de socialmedia-gigant de pagina’s, maar sindsdien zijn er nieuwe verschenen.

Slechte reviews

De scam valt op doordat ze in al die verschillende groepen dezelfde foto’s gebruiken. Ook worden er nepreviews gedeeld. Dit brengt gebruikers in een benarde situatie. Jake Moore, een online beveiligingsspecialist zegt tegen BBC dat gedupeerde klanten hun nep zelfmoordpillen niet aan zullen geven bij de politie.

Een voorbeeld van een opmerkelijke en absoluut neppe review vind je hieronder. Het gaat om zelfmoordpillen en toch schrijft Melanie dat ze nog een keer wil bestellen. Bizar.

Toon Schraven

Toon is hoofd Marketing & Communicatie bij BTC Direct. Zo nu en dan maakt hij er graag de tijd voor vrij om een bijdrage te leveren aan deze nieuwssite. Toon schrijft dan vooral over de opmerkelijke gebeurtenissen en zet zijn overtuigingskracht in om bitcoin onder het grote publiek bekend te maken. Hij was onder meer te gast bij de Telegraaf, Marketingfacts, Satoshi Radio, Frankwatching en Bitcoin Magazine.

Bekijk reacties

Recente artikelen

Aandelen influencer wil alles weten over bitcoin en vraagt hulp Winklevoss tweeling

De populaire Twitter influencer Dave Portnoy, beroemd om zijn motto 'stocks only go up', wil…

3 uur geleden

Technische analyse: dit is waarom VeChain met 61 procent zal stijgen

Vanaf vandaag koop je VeChain (VET) in de alles-in-één cryptocurrency app BLOX! En je hebt…

3 uur geleden

Nieuw: vanaf nu koop je VeChain (VET) met cryptocurrency app BLOX!

Goed nieuws! Vanaf nu koop je VeChain (VET) met de alles-in-één cryptocurrency app BLOX. VeChain…

4 uur geleden

Deze cryptobeurs biedt 400 miljoen dollar voor gestolen bitcoins

Cryptocurrency exchange Bitfinex biedt maar liefst 400 miljoen dollar aan iedereen die informatie kan geven…

6 uur geleden

Russische regering verbiedt transacties naar anonieme wallets

De Russische Federatie heeft anonieme stortingen op online wallets verboden, dit kan impact hebben op…

6 uur geleden

Bitcoin technische analyse: 11.500 dollar laatste grote horde richting all time high

Bitcoin lijkt weer wat rust gevonden te hebben na de wilde bewegingen van het afgelopen…

23 uur geleden

BTC Direct introduceert BLOX! Dé alles-in-een crypto app

Check it out!