FBI plaatst cryptocurrency scammer van 4 miljard dollar op lijst meest gezochte criminelen

Ruja Ignatova is de oprichter van cryptocurrency scam OneCoin en staat bekend als de Cryptoqueen. Ze is toegevoegd aan de lijst van de tien meest gezochte voortvluchtigen van de FBI vanwege haar rol bij het oplichten van investeerders voor meer dan 4 miljard dollar.

De New Yorkse tak van de FBI werkt hiervoor samen met Amerikaanse aanklagers en de belastingdienst. Het Federal Bureau of Investigation loofde ook een beloning uit van maximaal 100.000 dollar voor informatie die zou leiden tot haar arrestatie.

Waar wordt Ignatova van beschuldigd?

In oktober 2017 werd ze al aangeklaagd door het landelijke gerechtshof van de VS en werd een arrestatiebevel uitgevaardigd voor Ignatova. Er is een waslijst aan beschuldigingen, zo wordt ze gezocht vanwege:

  • samenzwering om fraude met overboekingen te plegen
  • omkoperij
  • samenzwering om geld wit te wassen
  • fraude met security’s
  • samenzwering om fraude met security’s te plegen

Volgens onderzoekers wordt Ignatova ervan verdacht betrokken te zijn bij een frauduleuze operatie van aanzienlijke omvang. Er wordt aangenomen dat Ignatova en anderen rond 2014 begonnen zijn met het oplichten van investeerders. De hoeveelheid geld die ermee gemoeid is, wordt geschat op miljarden dollars.

Wat is OneCoin?

OneCoin werd in 2014 opgericht door de Cryptoqueen in Bulgarije. OneCoin heeft de typische opzet van multilevel marketing, maar dan met cryptocurrency. Het project beloofde de nieuwe bitcoin te zijn, al werd OneCoin niet ondersteund door een blockchain of een decentraal netwerk.

De belofte was dat leden commissie ontvingen bij het werven van nieuwe leden. De leden aan de top van de piramide streken de meeste commissie op. Ofja, in de meeste gevallen zagen beleggers niets meer terug van hun inleg. .

Ondanks verschillende waarschuwingen uit de crypto-industrie en overheidsinstellingen bleef OneCoin mateloos populair. De token steeg van 0,50 euro naar 29,50 euro in 2019. Hoewel het strafproces al maanden liep, werd de website pas eind 2019 definitief offline gehaald.

Ignatova drong er naar verluidt bij slachtoffers op aan om veel geld naar OneCoin-accounts te verplaatsen om OneCoin-pakketten te kopen. Tot oktober 2017 stond Ignatova bovenaan de piramide van OneCoin, daarna trad ze af.

Gezocht in Amerika en Europa

In maart 2019 werd Ignatova in de VS gearresteerd wegens het runnen van een piramidespel. In mei van hetzelfde jaar werd de oprichter van OneCoin aangeklaagd door een voormalige investeerder wegens vermeende fraude van meerdere miljarden dollars. Sinds mei 2022 werd de oprichter van OneCoin in Europa gezocht door de International Criminal Police Organization (Interpol) voor fraude en witwassen.

Op zoek naar de koningin

We hadden het net al over een bedrag van 4 miljard dollar, maar dat zou weleens het topje van de ijsberg (piramide?) kunnen zijn. De Amerikaanse regering schatte namelijk de waarde van de scam van OneCoin op 4 miljard dollar, maar journalist Jamie Bartlett heeft documenten ontdekt die aantonen dat OneCoin veel meer heeft binnengeharkt.

Die 4 miljard dollar lijkt namelijk per continent te zijn. De laatste berekeningen tonen aan dat OneCoin meer heeft verdiend, dan de 19,4 miljard dollar die slachtoffers van Bernie Madoff zijn verloren. Mocht dit kloppen, dan is OneCoin de grootste financiële scam ooit.

Om achter de waarheid te komen, maakte Bartlett samen met de BBC een ontzettend spannende podcast genaamd ‘The Missing Cryptoqueen.’ Deze is gratis te beluisteren via je favoriete streamingdienst.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Vrouwen en crypto…?????? 😱😱 (uitgezonderd Madelon Vo$!)

    2 juli 2022