FBI waarschuwt voor crypto scams genaamd ‘varkens slachting’

De FBI Miami Field Office heeft gewaarschuwd voor scams genaamd ‘varkens slachting’. Dit is een vorm van oplichting waarbij fraudeurs hun slachtoffers verleiden, terwijl ze zich voor doen als crypto handelaren. Ze lijken erg succesvol aangezien ze neppe winstpercentages laten zien, maar de realiteit zit anders in elkaar.

Lange tijd voordoen als iemand anders

Deze wolven, vermomd in varkenskleding, leggen volgens de FBI vaak contact via sociale media of datingapps. De reden waarom dit vaak mis kan gaan, is omdat de oplichters zich voordoen als verloren contacten van het slachtoffer, of doordat ze zich camoufleren als een potentiële vriend. Ook komt het voor dat de fraudeurs zich voor lange tijd voordoen als een romantisch partner.

Het hoofddoel is om het vertrouwen van het slachtoffer te winnen. Die worden vervolgens “door het investeringsproces gecoacht en door de fraudeurs aangemoedigd om voortdurend geld te storten”, zo luidt de verklaring van de FBI.

Slachtoffers volgen hun investeringen niet via een officiële site of app, maar ze krijgen een nep platform voorgeschoteld waarop het lijkt dat hun investeringen exponentieel groeien. Wanneer de slachtoffers hun investeringen uit het (neppe) investeringsplatform willen halen, krijgen ze te horen dat ze belasting of andere extra kosten moeten betalen.

‘Tot miljoenen dollars’

Het zijn dus verre van lieve mensen, want ze gaan er daarna gewoon vandoor met het geld. “De slachtoffers zijn niet in staat om hun vermeende investeringen terug te krijgen en verliezen vaak het contact met de oplichters, hetzij doordat de frauduleuze website wordt gesloten, hetzij doordat de oplichter het contact met het slachtoffer verbreekt”, zo vertelt de FBI.

“Veel slachtoffers melden dat ze worden aangespoord om overschrijvingen naar buitenlandse rekeningen te doen of grote bedragen aan prepaidkaarten te kopen. Het gebruik van cryptocurrency en cryptocurrency geldautomaten is ook een opkomende betaalmethode. Individuele verliezen in verband met deze oplichtingen variëren van tienduizenden tot miljoenen dollars.”

Waar moet je op letten?

Omdat deze oplichtingen steeds vaker voorkomen, heeft de FBI een lijstje gemaakt hoe je een ‘varkens slachter’-oplichter kan herkennen. Lees deze dus goed door als je niet gefraudeerd wil worden:

  • “Controleer de geldigheid van elke investeringsmogelijkheid van vreemden of lang verloren contacten op sociale media websites.
  • Kijk uit voor domeinnamen die zich voordoen als legitieme financiële instellingen, met name cryptocurrencybeurzen.
  • Verkeerd gespelde URL’s, vaak met een kleine afwijking van de werkelijke website van de financiële instellingen, kunnen nep zijn.
  • Download of gebruik geen verdacht uitziende apps als hulpmiddel bij het beleggen, tenzij u de legitimiteit van de app kunt verifiëren.
  • Als een investeringsmogelijkheid te mooi klinkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook zo. Wees voorzichtig met get rich quick schemes.”
Delen:

Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.