FBI waarschuwt voor neppe crypto apps

Het Federal Bureau of Investigations in de VS, in Nederland bekend als gewoon de FBI, heeft een rapport gepubliceerd waarbij het waarschuwt voor neppe crypto wallets. Blijkbaar is er een flinke toename aan neppe cryptocurrency wallets die mensen voor miljoenen euro’s oplichten.

244 slachtoffers voor bijna 43 miljoen

De FBI heeft onder meer 244 slachtoffers gevonden die samen een hoop geld hebben verloren. In totaliteit verloor deze groep mensen een bedrag van 42,7 miljoen dollar. Omdat zij hun geld naar neppe wallets doorstuurden, konden de dieven er met deze bedragen vandoor gaan.

Er zijn kleine groepjes binnen deze 244 ‘investeerders’ waarbij er meerdere miljoenen in één keer buitgemaakt werden. Eén opmerkelijk incident was dat cybercriminelen ten minste 28 slachtoffers voor ongeveer 3,7 miljoen dollar hebben opgelicht.

Ook kwam het voor dat een crimineel, die opereerde onder de naam YiBit1, minimaal vier slachtoffers oplichtte voor een bedrag van – houd je vast – ongeveer 5,5 miljoen dollar. Dat komt neer op bijna 1,4 miljoen per persoon als het er maar vier waren.

Amerikaanse beleggers zijn het doelwit

Nederlanders blijven vooralsnog buiten schot. De FBI vertelde dat de oplichters zich namelijk vooral richten op Amerikaanse beleggers en zeggen dat ze van een vertrouwde crypto-partij zijn. Slechtoffers werden vervolgens gevraagd om een crypto-app te downloaden die dus niet betrouwbaar is.

“De FBI heeft waargenomen dat cybercriminelen de namen, logo’s en andere identificerende informatie van legitieme USBUS’en gebruiken, inclusief het creëren van nepwebsites met deze informatie, als onderdeel van hun list om beleggers te winnen. Financiële instellingen moeten hun klanten waarschuwen voor deze activiteit en klanten informeren of ze cryptocurrency-diensten aanbieden,” aldus de FBI.

Drie tips van de FBI

Om jezelf te behoeden voor deze scampraktijken, gaf de FBI drie tips om veilig te blijven:

1. “Wees op uw hoede voor ongevraagde verzoeken om beleggingsapplicaties te downloaden, vooral van
personen die u niet persoonlijk hebt ontmoet of van wie u de identiteit niet hebt gecontroleerd.”

2. “Controleer of een app legitiem is voordat u deze downloadt door te bevestigen dat het bedrijf dat de app aanbiedt daadwerkelijk bestaat.”

3. “Behandel toepassingen met beperkte en/of gebrekkige functionaliteit met de nodige scepsis.”


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.