Game on voor Bitcoin, FED verlaagt rente naar 0 en pompt 700 miljard dollar in economie

Hoe vaak kan een ezel zich tegen dezelfde steen stoten? En hoe sterk is die steen? De Amerikaanse Centrale Bank (Fed) heeft gisteren aangekondigd de rente te verlagen naar 0 procent en gaat de komende tijd 700 miljard dollar in hun economie injecteren.

Vorige week werd de officiële rente al verlaagd van 1,5 naar 1 procent.  Van die 700 miljard wordt 500 miljard dollar (446,7 miljard euro) gebruikt voor de staatsschuld en zeker 200 miljard dollar om hypotheekschuld op te kopen.

Zoals verwacht, zien bitcoinmaximalisten deze reactieve en agressieve vorm van monetair beleid als een bevestiging van de goede fundamenten van bitcoin. Hiervan is het maximale aanbod vastgesteld op maximaal 21 miljoen munten.

QE is een geschenk voor bitcoin

QE staat voor quantative easing. Deze term hoor en lees je vooral in de cryptogemeenschap. Maar grote kans dat deze term nu ook bekend wordt bij het grote publiek. De Fed heeft in de vorige crises een paar keer QE toegepast, ofwel honderden miljarden in de economie gepompt om de markt van genoeg liquiditeit te voorzien.

Crypto analist Venture Coinist (die in het dagelijkse leven Luke Martin heet) is ervan overtuigd dat de rode loper voor de lange termijn van bitcoin wordt uitgerold.

Het idee achter zijn uitspraak is heel simpel: QE zorgt ervoor dat het aanbod van beschikbare dollars nog hoger wordt. De kans op inflatie neemt op deze manier alleen maar toe.  Kijken we naar de eigenschappen van bitcoin, dan zie je dat het aanbod juist veel minder hard toeneemt. Elke vier jaar wordt het aanbod van nieuwe bitcoins namelijk gehalveerd, in mei is de volgende block halving.

De CEO van Kraken, een van de grootste cryptobeurzen ter wereld, is Jesse Powell. Hij suggereert enigszins cynisch dat het een goed moment is om long te gaan op bitcoin, hij wil dan ook weten hoe hij renteloos kan lenen.

Enthousiasme misplaatst

Vorige week op 12 maart daalde de koers met maar liefst 40%, het kan dus lastig zijn om met een enthousiaste blik naar de koers te kijken. Er zijn veel mensen, ook in de bitcoin gemeenschap, die het nieuws van de Fed met een korreltje zout nemen en eigenlijk helemaal geen opwaartse reactie van de bitcoin koers verwachten.

Zulke harde klappen kunnen zelfs de grootste positivo sceptisch maken.

Toen Tyler Winklevoss, de CEO van exchange Gemini, tweette dat bitcoin een verzekering is tegen renteverlagingen en QE wees zelfs bitcoin trader John Rager hem er op dat terughoudendheid misschien beter is.

Donald Trump feliciteerde de FED met het besluit. Trump uit regelmatig harde kritiek op het beleid van de Federal Reserve (helaas kwamen de felicitaties deze keer tijdens een persconferentie en niet via de gebruikelijke weg van Twitter).

De Dow Jones en de bitcoin koers reageerden direct op de uitspraak van de Fed. Beiden stegen (even). Daarover later meer.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.